Vara şi sănătatea noastră

Vara este anotimpul vacanţelor şi al relaxărilor, dar actuala vară este, totuşi, cam năbădăioasă meteorologic. De aceea, schimbările bruşte de temperatură dau organismul peste cap, iar persoanele care suferă de afecţiuni cronice sînt primele victime ale acestor modificări actuale ale vremii.

Căldura sau umiditatea excesivă pot cauza atît dereglări emoţionale cît şi fizice. Pentru persoanele care au probleme cardiace, probleme reumatice, cei cu astm bronşic, căldura verii devine într-adevăr un efort foarte greu de suportat. Cu toţii resimţim o senzaţie de disconfort, atunci cînd sîntem expuşi la temperaturi de peste 35° C, însă pentru vîrstnici şi pentru persoanele bolnave, acestea pot fi chiar fatale. Celor care au probleme cardiace sau vasculare, vara le creşte frecvenţa cardiacă şi le scade tensiunea arterială, ceea ce se traduce printr-un stres suplimentar, pentru inima deja bolnavă, şi prin faptul că sîngele nu mai ajunge cum trebuie la organe şi în zonele periferice ale corpului. Alături de persoanele în vîrstă, copiii sînt expuşi riscului de îmbolnăvire, fiindcă au imunitatea mai scăzută şi ajung mai frecvent la medic, mai ales cu viroze respiratorii, infecţii intestinale, pentru care trebuie să urmeze tratamentul recomandat şi să evite ieşirile din casă, pînă la vindecare. Cînd termometrul indică peste 40 de grade la soare, e mai bine pentru copii să stea în casă sau la umbră. Supraîncălzirea organismului cauzează deshidratarea şi, în cazuri extreme, poate afecta creierul, sistemul muscular, inima, rinichii oricui.

Oricît de mult ne-ar uşura viaţa aerul condiţionat, utilizarea lui poate cauza o serie de afecţiuni serioase în acest sezon, pentru că trecerea de la 38° C, temperatura exterioară, la 23° C în camera răcită de acesta, poate agresa în mod real organismul nostru. Persoanele care suferă de probleme reumatologice pot prezenta dureri severe la nivelul coloanei sau al articulaţiilor mari, în urma utilizării prelungite a aerului condiţionat.

Riscul toxiinfecţiilor alimentare este considerabil mai crescut vara, din cauza temperaturilor ridicate şi a degradării rapide a ingredienţilor alimentari. Bacterii precum Salmonella se dezvoltă acum foarte rapid în mediile calde şi umede.

Este foarte bine ca, în această perioadă, lumea să umble îmbrăcată corespunzător sezonului, să consume 2 litri de lichide, vitamine şi minerale suficiente. Expunerea la soare între orele 10 şi 16 trebuie evitată, iar pălăria, ochelarii de soare şi protecţia capului sînt mereu necesare. Alimentele de evitat acum sînt: mîncarea de tip fast-food; produsele de patiserie, în special cele care conţin carne sau lactate; fructele şi legumele nespălate bine în prealabil; orice mîncare gătită care nu a fost pusă la frigider în maxim 2 ore de la preparare; consumul excesiv de alcool.

Trebuie să simţim şi să ne placă cu adevărat vara, pentru că avem mai mult timp, mai multă lumină şi putem sta mai multă vreme fericiţi nu doar cu noi înşine, dar şi cu familia, prietenii, sau cu natura atît de frumoasă.

Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie