Ursuleţii koala se confruntă cu o epidemie de clamidioză, însă doctorii o combat cu ultrasunete

Ursuleţii koala duc o viaţă grea. În fiecare an, aproximativ 4.000 de mamifere arboricole australiene sînt ucise de maşini sau de cîini. În prezent, întreaga populaţie koala, care numără undeva între 50.000 şi 100.000 de exemplare, riscă să cadă pradă unui alt dăunător neaşteptat: chlamydia. Chiar dacă ursuleţii koala sînt afectaţi numai de tulpinile de bacterii chlamydia înrudite cu tipul care cauzează boli cu transmitere sexuală la oameni, afecţiunea poate duce la conjunctivită, orbire, infecţii ale tractului urinar şi reproductiv, infertilitate, pneumonie şi deces. În unele zone ale Australiei, populaţia koala este infectată în procent de pînă la 90%. Boala afectează atît ursuleţii koala care trăiesc în sălbăticie, cît şi ursuleţii aflaţi în grădini zoologice.

Chiar dacă boala poată fi tratată, este greu de diagnosticat. Prin urmare, ursuleţii koala pot trăi multă vreme cu o infecţie nedetectată, timp în care suferă leziuni grave la nivelul organelor şi o transmit altor animale. Însă veterinarii şi biologii australieni au o armă împotriva ei.

Cercetătorii din rezervaţia naturală Featherdale Wildlife Park din Sydney colaborează cu GE Healthcare în vederea detectării precoce a infecţiilor cu chlamydia la ursuleţii koala. „Se pare că ursuleţii koala seamănă izbitor cu oamenii atunci cînd sînt examinaţi la ecograf,” spune Fiona Mildren, director regional de marketing clinic pentru ecografie generală în cadrul GE Healthcare. „Ursuleţii koala afectaţi de clamidioză prezintă o îngroşare a peretelui vezicii similară celei observate la oamenii care suferă de infecţii ale tractului urinar.”

Un studiu recent apărut în publicaţia Asociaţiei Veterinare Australiene a arătat că ecografia poate fi un instrument eficient de detectare precoce a bolii. Astfel, veterinarii ar avea la dispoziţie mai mult timp pentru a trata animalele şi a opri răspîndirea bolii.

Mildren spune că cea mai grea parte a scanării ursuleţilor koala este imobilizarea acestora. Procedura este nedureroasă şi simplă, iar îngrijitorii construiesc o stinghie specială pentru a limita neplăcerile cauzate de ecograf animalelor.

„În cele din urmă, tot ceea ce aflăm despre prevenirea sau tratarea bolii va fi de folos şi populaţiei din sălbăticie,” spune Chad Staples, administrator principal la Featherdale. „Dacă nu sîntem atenţi, ursuleţii koala ar putea dispărea. Cu cît aflăm mai multe despre tratarea şi prevenirea dăunătorilor precum chlamydia, cu atît şansele de a-i salva sînt mai mari.”

Articole din aceeasi categorie