Un studiu de amploare infirmă mitul beneficiilor suplimentelor de omega-3 pentru protejarea inimii

Suplimentele de ulei de peşte şi de omega-3 oferă puţină protecţie sau chiar deloc pentru inimă şi chiar niveluri mai scăzute de colesterol bun, potrivit unui studiu major dat publicităţii, relatează Press Association.
Analiza de proporţii care analizează date provenind de la peste 100.000 de oameni din întreaga lume nu a reuşit nici să producă vreo dovadă că popularele suplimente pot reduce riscul de deces. Milioane de oameni iau în prezent omega-3, fiind convinşi că acesta contribuie la prevenirea bolilor de inimă şi a unui deces timpuriu.
Acizii graşi, găsiţi în principal în uleiul de somon şi ton, sunt cunoscuţi pentru faptul că asigură beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumaţi în mâncare în cantităţi mici.
Însă controversele înconjoară industria înfloritoare din jurul suplimentelor omega-3, despre care se spune că previn o serie de boli – de la demenţă şi depresie, până la bolile de inimă şi artrita reumatoidă.
Noua cercetare a analizat în mod expres dovezile privind impactul lor asupra incidenţei bolilor de inimă, a atacurilor cerebrale şi a deceselor.
Oamenii de ştiinţă de la organizaţia Cochrane, o reţea globală de experţi dedicată adunării de informaţii pentru politicile de sănătate, au analizat concluziile a 79 de teste clinice care au implicat 112.059 de participanţi.
Studiile, efectuate în America de Nord, Europa, Australia şi Asia, au investigat efectele asupra inimii şi arterelor ale suplimentelor de omega-3 şi uleiului de peşte.
Rezultatele combinate ale mai multor teste clinice pot evidenţia trenduri care este posibil ca anterior să fi rămas ascunse, notează agenţia britanică de ştiri.
În acest caz, oamenii de ştiinţă au descoperit “dovezi de o mare probabilitate” că acizii graşi omega-3 nu au avut “niciun efect semnificativ” asupra riscului de deces. De asemenea, nu au avut niciun impact sau au avut unul redus asupra riscului de atac de cord, atac cerebral sau alte afecţiuni ale inimii.
Pe de altă parte, s-au găsit unele dovezi că aceste suplimente au redus nivelurile de colesterol “bun”, cunoscut pentru faptul că protejează arterele.
“Putem avea încredere în concluziile acestei analize care merge împotriva credinţei populare că suplimentele de omega-3 protejează inima”, a declarat cercetătorul coordonator al studiului, dr. Lee Hooper, de la University of East Anglia.
“Această mare analiză sistematică a inclus informaţii de la multe mii de oameni pe perioade lungi de timp. În pofida tuturor acestor informaţii, nu vedem efecte de protecţie”, a adăugat el.
“Această analiză furnizează dovezi bune că suplimentele de omega-3 nu sunt benefice pentru sănătatea inimii şi nu reduc riscul de atac cerebral sau deces din orice motiv. Cele mai de încredere studii au arătat un efect redus sau inexistent al acizilor graşi omega-3 asupra sănătăţii cardiovasculare. Pe de altă parte, deşi uleiul de peşte este o mâncare sănătoasă, este neclar din numărul redus de teste clinice dacă consumul mai mare de ulei de peşte protejează inima”, a mai precizat dr. Hooper.
Concluziile studiului sunt publicate în “The Cochrane Library”, colecţia de baze de date întreţinută de organizaţia cu acelaşi nume.
Dr. Hooper a spus că există dovezi “moderate” că un tip de acizi graşi omega-3 găsit în uleiul de plante şi nuci, este vorba despre acidul alfa-linolenic (ALA), ar asigura un mic grad de protecţie al inimii.

Articole din aceeasi categorie