Tudor Gheorghe: Nu am fost şi nu sînt inclus în ceea ce înseamnă showbizul românesc… şi bine fac

Cunoscutul interpret, compozitor şi actor Tudor Gheorghe a declarat, miercuri, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova unde i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova, că nu a fost şi nu este inclus în showbizul românesc, pentru că este dedicat în totalitate culturii pe care o face la cel mai înalt nivel.

Tudor Gheorghe a mai afirmat că, de-a lungul carierei sale, nu a dorit decît să nu-şi bată joc de harul cu care l-a înzestrat Dumnezeu şi să nu îi dezamăgească pe cei care au avut încredere în el.

“Pentru mine, fiecare distincţie pe care am primit-o a fost un imbold, a fost un îndemn, o încurajare. Sigur că Dumnezeu e bun, prin mila lui îţi dă har. S-a întîmplat la 1 august 1945 să treacă prin comuna Podari şi să arunce acolo o mînă de har deasupra casei lu’ Fănica a lu’ Ilie a lu’ Andrică. Atunci însă cînd Domnul dă, mai trimite din cînd în cînd slujitori de-ai lui minori să vadă: I-a vezi ce a făcut ăla cu harul pe care i l-am dat? Doamne, i s-a cam suit la cap gloria, intră prin cîrciumi, bea, nu prea îl mai interesează profesia pentru care a fost dăruit, aşa că ia-l. Şi Domnul îţi ia harul şi rămîi gol, pustiu, singur, te înrăieşti, devii invidios şi te întrebi de ce oare ai ajuns aşa. Dar dacă Dumnezeu vede că tu nu ţi-ai bătut joc de harul pe care ţi l-a dat, ci dimpotrivă, încerci să îl sporeşti prin muncă, prin dăruite, atunci cred că el te susţine”, a spus Tudor Gheorghe.

Artistul a mai afirmat că se bucură că a avut puterea să nu dezamăgească pe nimeni din punct de vedere profesional, uman şi moral şi a încercat să îşi păstreze o anume demnitate într-o perioadă în care, spune interpretul, e mai greu să îţi păstrezi demnitatea.

“N-am făcut rabat la actul artistic, nu m-a văzut nimeni cîntînd în restaurante, cîntînd la nunţi sau cu ocazia festivalului berii. (…)Am ştiut să îmi respect datul, să îmi respect profesiunea pe care o am, nu m-a interesat ca actor că am ocupat roluri mici sau roluri mari. Cînd a fost să îmi iasă, mi-a ieşit, cînd a fost să nu-mi iasă, nu mi-a ieşit”, a mai afirmat Tudor Gheorghe.

Tudor Gheorghe a reafirmat, miercuri, că în întreaga sa carieră artistică a fost în totalitate dedicat culturii şi educaţiei. “Nu am fost şi nu sînt inclus în ceea ce înseamnă showbizul românesc. Şi bine fac că nu sînt inclus. Eu sînt dedicat total culturii şi educaţiei pe care încerc să o fac la nivelul cel mai înalt. Toate spectacolele mele sînt acte de cultură. Veţi vedea mai tîrziu, cînd se vor înşira toate spectacolele mele, că totul a fost foarte premeditat şi nimic întîmplător”, a ţinut să precizeze artistul.

Tudor Gheorghe a mai spus că el a urmărit evoluţia limbii române prin poezie de la începuturile ei într-un prim spectacol care s-a încheiat cu Alecsandri şi va continua acest demers “pentru umilitul profesor de limba română în ziua de azi ca el să aibă un material la dispoziţie pentru a înlesni educaţia copiilor”. “Să lăsăm experimentele în ceea ce priveşte învăţămîntul românesc, pentru că prea multe experimente au dus la debusolarea şi a profesorilor, şi a elevilor şi a părinţilor. Ceea ce mi-am propus eu să fac va fi un material de studiu pentru toţi profesorii de limba română. Va fi un lucru greu de făcut, dar poezia se descifrează mult mai uşor atunci cînd este cîntată. (…) O să vedeţi nişte spectacole de un mare rafinament cultural, pentru că următorul spectacol din acest ciclu va fi cu poezia domnilor Macedonski şi Eminescu, în acelaşi spectacol şi acest demers va continua”, susţine Tudor Gheorghe, care a precizat că pentru el poezia română se încheie la Adrian Păunescu, urmînd ca poeţii care vin să îşi găsească interpretul care să le cînte poezia.

“Eu am fost prieten cu toţi marii poeţi – Nichita Stănescu, Ioan Alexandru, Cezar Ivănescu, cu Marin Sorescu, cu toată pleiada marilor poeţi. Eu le-am simţit ritmul interior al creaţiei lor şi de aceea am ştiut să le cînt poezia. Eram contemporan cu admiraţiile lor, cu tristeţile lor, cu ritmul lor interior. A murit cu Adrian Păunescu şi generaţia mea de fapt. Cei care vin, poeţii de astăzi, trebuie să îşi găsească reprezentantul, aşa cum acea generaţie de poeţi l-a găsit în persoana acelui actor tînăr de la Teatrul Naţional din Craiova. Va fi greu, fără doar şi poate, dar să dea Dumnezeu să fie … şi nu unul, să fie mulţi”, a conchis Tudor Gheorghe.

Articole din aceeasi categorie