Trei proiecte strategice pentru judeţul Cluj sînt puse în pericol de consilierii PNL

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu reclamă faptul că din cauza modului în care a fost conceput bugetul judeţului Cluj de către consilierii PNL trei proiecte importante pentru Cluj sînt puse în pericol. Reprezentantul CJ Cluj spune că liberalii din deliberativul judeţean au diminuat fondurile prevăzute pentru cele trei proiecte şi le-au dirijat către fondul de rezervă al CJ Cluj, care a crescut de la 500.000 lei la 3,5 milioane de lei Unul dintre aceste proiecte vizează consolidarea versantului din zona Parcului Industrial I din zona Hoia-Baciu. Oleleu spune că finanţarea prevăzută pentru acest proiect a fost redusă cu un milion de lei, precizînd că în acest context nu se vor putea executa lucrările iar extinderea parcului este pusă în pericol.

„Şedinţa Consiliului Judeţean Cluj din data de joi, 12 februarie 2014, a marcat o premieră extrem de nefastă pentru judeţul Cluj. Din iniţiativa consilierilor judeţeni P.N.L.+ P.D.L., trei dintre proiectele majore ale Consiliului Judeţean şi care au menirea de a genera beneficii uriaşe întregului judeţ au fost sabotate pentru singura lor vină de a fi fost iniţiate şi sprijinite de reprezentantul în conducerea forului administrativ judeţean al unui alt partid politic – vicepreşedintele P.S.D. al Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu.

Deşi în cadrul proiectului de hotărîre de aprobare a bugetului judeţului proiectele referitoare la consolidarea versantului nordic din cadrul Parcului Industrial Tetarom I, realizarea Centrului de colectare a produselor agricole, a fructelor şi legumelor din Cîmpia Turzii şi, respectiv, construirea Unităţii de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii Iclod urmau să fie finanţate cu sume care să permită continuarea acestor investiţii, la propunerea şi cu votul hotărîtor al consilierilor judeţeni P.N.L.+ P.D.L. sumele alocate acestor trei proiecte de maxim interes au fost tăiate pînă la punctul în care aceste investiţii au devenit imposibil de continuat.

Astfel, în ceea ce priveşte stabilizarea versantului nordic din Parcul Industrial Tetarom I, reducerea sumei alocate de la 2.500.000 la 1.500.000 face imposibilă executarea lucrărilor de consolidare. În contextul în care pericolul de alunecare a dealului, constatat în mod expres inclusiv de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă încă din luna octombrie 2014, este iminent, neexecutarea lucrărilor de consolidare împiedică construcţia Halei 2 din proiectul de extindere a Parcului Tetarom 1, punînd în pericol grav şi alte investiţii finanţate din fonduri publice. Ceea ce este însă cu adevărat grav este faptul că, nefinalizarea pînă la sfîrşitul anului 2015 a lucrărilor prevăzute în acest proiect cu finanţare europeană – devenită imposibilă prin prisma acestor tăieri de fonduri – va duce la obligarea Consiliului Judeţean Cluj de a returna întreaga finanţare europeană primită prin acest proiect!!!!! Ori, într-o variantă mult mai optimistă, continuarea acestor lucrări după anul 2015, dacă va fi aprobată, se va putea face exclusiv pe banii Consiliului Judeţean Cluj, deci pe banii clujenilor”, a explicat Oleleu.

Un alt proiect compromis este, potrivit lui Oleleum Centrul de colectare a produselor agricole, a fructelor şi legumelor din Cîmpia Turzii. Pentru acest obiectiv s-a prevăzut iniţial suma de 1.000.000 de lei, însă odată cu adoptarea bugetului fondurile s-au diminuat cu 75%, rămînînd doar 250.000 de lei. „Trebuie precizat în acest context faptul că, întrucît studiul de fezabilitate a fost deja aprobat, la fel ca şi indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii, în mod firesc ar fi trebuit să se treacă la organizarea licitaţiei pentru proiectul tehnic şi execuţia pe un sistem de tip credit furnizor dar suma rămasă nu ne permite acest lucru. Din păcate însă, şi în acest caz, tăierea fondurilor alocate acestui proiect atît de important pentru punerea în valoare a unui tradiţional bazin legumicol şi pentru dezvoltarea acestei părţi a judeţului Cluj duce la imposibilitatea reală a continuării investiţiei”, a menţionat Oleleu. Vicepreşedintele CJ Cluj a mai spus că în aceeaşi situaţie se află şi proiectul privind Unitatea de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii din Iclod. Şi aici fondurile au fost reduse cu 75%, de la 1.000.000 de lei la 250.000 de lei. „De asemenea, studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobaţi de forul administrativ judeţean. Din păcate, un obiectiv relativ uşor de finalizat într-un interval de timp relativ redus – 24 de luni după realizarea proiectului tehnic şi adjudecarea lucrărilor de execuţie, devine extrem de incert în condiţiile actuale. De precizat este că, încă de la început, s-a dorit ca acest obiectiv să fie un integrator pentru piaţa cărnii din zonă, dorindu-se gestionarea lui împreună cu asociaţiile de fermieri din judeţ”, a adăugat Oleleu. Acesta a adăugat că toate aceste proiecte au fost asumate în timpul U.S.L. şi de către consilierii judeţeni de la P.N.L. „dar se pare că aceştia au uitat complet de promisiunile din campania electorală”. „Consider că orice comentarii suplimentare sînt de prisos, felul în care trei proiecte majore au fost afectate grav din inconştienţa unor indivizi datori să apere interesul public fiind de natură să ne ajute să înţelegem cine şi ce interese slujesc în realitate”, a mai spus Oleleu.

C.P.

Articole din aceeasi categorie