Subprefectul judeţului Cluj, Zoltán Györke, vrea să limiteze “nocivităţile fizice” produse de concertele din zona centrală

Subprefectul judeţului Cluj, Zoltán Györke, a convocat, marţi, la sediul Instituţiei Prefectului-Judeţul Cluj, reprezentanţi ai unor instituţii deconcentarte, ai societăţii civile şi specialişti în domeniul patrimoniului cultural, pentru a găsi soluţii în vederea protejării locuitorilor şi a monumentelor istorice împotriva nocivităţilor fizice (zgomot şi vibraţii), cauzate de unele concerte desfăşurate în pieţele centrale ale municipiilor şi oraşului din judeţul Cluj.

Demersul subprefectului a avut loc după ce numeroşi clujeni care locuiesc în zona centrală s-au arătat deranjaţi de zgomotul generat de concertele din ultima perioadă, iar administratorii unor clădiri de patrimoniu au semnalat faptul că, din cauza vibraţiilor, s-au înregistrat avarii la unele monumente.

‘’Întîlnirea a avut ca scop analizarea capacităţii instiuţionale şi a competenţelor autorităţilor şi instituţiilor publice cu privire la protejarea locuitorilor şi a monumentelor istorice împotriva nocivităţilor fizice (zgomot şi vibraţii), cauzate de unele concerte desfăşurate în pieţele centrale ale municipiilor şi oraşului din judeţul Cluj. De asemenea, dezbaterea a urmărit identificarea necesităţii elaborării unor reglementări privitoare la organizarea, autorizarea şi desfăşurarea activităţilor în centrele istorice, sau a unor propuneri de lege ferenda’’, a declarat subprefectul Zoltán Györke.

În urma întîlnirii s-a convenit ca serviciile publice deconcentrate cu atribuţii în domeniu să transmită Instituţiei Prefectului propuneri în vederea elaborării unor acte normative prin care să poată fi protejate mai bine obiectivele de patrimoniu cultural, precum şi populaţia. Astfel, Direcţia de Sănătate Publică, împreună cu Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, vor efectua determinări sonometrice simultane cu ocazia următorului concert care va avea loc în centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca. ‘’Avînd în vedere faptul că municipiul Cluj-Napoca se situeaza pe primul loc în privinţa numărului de monumente clasificate din ţară, s-a evidenţiat necesitatea adoptării Planului Urbanistic Zonal pentru zonele în care sînt amplasate monumente istorice, precum şi derularea unei campanii de promovare a importanţei protejării patrimoniului cultural local’’, a precizat Zoltán Györke.

Suprefectul a mai ţinut să precizeze că tema discutată în cadrul reuniunii de la prefectură va face şi obiectul unei dezbeteri publice.

Nu doar concertele şi spectacolele din zona centrală afectează clădirile de patrimoniu. Conform unor statistici, aproape 150 de monumente istorice, biserici şi castele, aflate în judeţul Cluj au fost lăsate în paragină de către autorităţile locale, iar o serie de clădiri industriale pretabile a fi declarate de patrimoniu au fost demolate pentru a face loc unor construcţii noi. Multe dintre aceste clădiri se află în municipiul Cluj-Napoca. Principalii factori care afectează aceste clădiri de patrimoniu sînt absenţa unei strategii unitare de restaurare la nivelul autorităţilor şi al proprietarilor sau locatarilor din imobilele aflate în ţesutul urban protejat şi intervenţiile punctuale, dar foarte frecvente, în care se folosesc materiale necorespunzătoare în faţadizare, precum PVC alb şi geam termopan.

Clădirile de patrimoniu nu sînt însă singurele ignorate de autorităţi. Pe lîngă acestea şi ansamblurile monumentale, statuile şi busturile unor mari personalităţi sînt lăsate de izbelişte. Un exemplu este Crucea de pe Cetăţuie, ridicată după Revoluţie în memoria eroilor Revoluţiei de la 1848-1849. Monumentul a fost vandalizat în luna ianuarie 2012, iar de atunci nimeni nu a luat nicio măsură pentru a-l reabilita. De asemenea, Monumentul Mihai Viteazul se află într-o stare de degradare foarte avansată şi nimeni nu face nimi pentru a stopa acest proces.

Ce este cert e că dacă autorităţile responsabile nu conştientizează importanţa acestor monumente şi nu vor lua măsuri pentru a le proteja şi reabilita, multe dintre ele vor fi compromise grav, iar altele pot dispărea.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie