Stresul variaţiilor de temperatură, din toamna aceasta, pentru organism

    Omul este o fiinţă meteosensibilă, cu reacţii diferite la schimbările de temperatură, coordonate de fondul său  genetic, astfel că trebuie să-şi evalueze potenţialul de aclimatizare, pentru a putea preveni eventualele situaţii de risc, ce îi pot afecta sănătatea, chiar şi în prezenta toamnă. Organismul uman este supus permanent unor solicitări de tip termic, pe tot parcursul anului. Astfel putem considera că beneficiem de un sistem cibernetic complex, superintegrat, care prezintă o disponibilitate extraordinară de adaptare şi reglare, faţă de multitudinea şi varietatea de categorii de stres termic, la care suntem supuşi fiecare, în toate cele 4 anotimpuri, anual. Pentru a se proteja, organismul este dotat cu mecanisme extrem de fine de reglare, de adaptare. Suprafaţa corpului, vîrsta noastră, dar mai ales prea desele variaţii de temperatură din mediul exterior, declaşează o alertă biologică complexă, la care trebuie să facem  faţă individual fiecare, prin centrul de control din hipotalamus.
Interfaţa organismului nostru cu mediul, este pielea, care este o anvelopă,  ce ne apără continuu pînă şi de variabilul factor termic. Se ştie deja că, în cazul stresului hipertermic, organismul se adaptează, prin pierdere de căldură, transfer direct şi prin evaporare, respectiv transpiraţie, eliminînd astfel în exterior, excesul de căldură metabolică. În cazul în care un organism trece de la temperaturi ridicate, la temperaturi joase brusc, imediat se produc reacţii de termoreglare, a căror promptitudine depinde de: antrenamentul de termoreglare, rapiditatea de reacţie şi limitele de adaptare termică ale fiecăruia. Unele persoane se pot acomoda mai usor, dar altele cu deficienţe de termoreglare, pot avea însă, tulburări de adaptare vasculară periferică şi manifestări de tip endocrino- metabolic, suportate ades cu dificultate. Practic, în mod normal, organismul se adaptează la schimbările de temperatură, cam în două săptămini, dar este sigur, că nu  o poate face, totuşi de la o zi la alta.
Oscilaţiile de temperatură, prea des prezente deja în toamna aceasta, au avut multe repercusiuni asupra unor organisme, care au acuzat tulburări multiple, ce le-au vizat  chiar sănătatea, ca: insomnii, adinamie,  vertije, apetit capricios, circulaţie deficitară în zonele periferice palmare sau plantare, manifestări cardiovasculare cu dureri precordiale, scăderi sau creşteri ale tensiunii arteriale şi ale pulsului. Oscilaţiile bruşce de temperatură, pot  slăbi şi sistemul imunitar, ceea ce permite apariţia unor viroze respiratorii de sezon. Totodată aceste fluctuaţii îşi spun cuvîntul şi asupra oaselor, articulaţiilor, muşchilor şi a tendoanelor, generînd ades dureri în întreg corpul.
Aşa stînd lucrurile, este bine să ştim, cum să ne adaptăm la condiţiile meteorologice existente şi atît de variabile din prezenta toamnă. Vom avea aşadar  grijă, chiar şi cu  vestimentaţia noastră zilnic, care va trebui bine adaptată la vremea înşelătoare de afară. Nu se va neglija nici importanţa somnului acuma, ştiindu-se că 7-8 ore de odihna nocturnă, ajută organismul să se refacă, după toate agresiunile de peste zi. Vom acorda o atenţie deosebită şi la ceea ce mîncăm, avînd nevoie deci, de o alimentaţie bazată pe un consum adecvat de: legume, fructe, peşte şi carne saracă în grăsimi, care vor furniza organismului: vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi nutrienţii de care avem nevoie, pentru a face cu bine  faţă,  la şocurilor termice ale acestor zile de toamnă.
Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie