SEROTONINA, hormonul fericirii noastre

„Hormonii fericirii” sînt, de fapt, cel mai bine secretaţi la nivelul sistemului nervos, asigurînd echilibrul şi starea noastră de bine. În figura de mai jos este redată o schiţă pentru acesti principali hormoni, care contribuie esenţial la sănătatea noastră psihică de azi.
Dintre toţi, serotonina este numită „hormonul fericirii” şi este în mare parte responsabilă de starea noastră de bine, pentru că ea determină stimularea ramificaţiilor neuronale, scade agresivitatea, reglează apetitul şi menţine mereu starea de echilibru psihic. Deficienţele de serotonină afectează foarte multe paliere: de la problemele digestive şi creşterea apetitului, la depresie instalată. Tocmai de aceea, multe dintre medicamentele antidepresive acţionează şi asupra metabolismului serotoninei. Studiile medicale au arătat că bărbaţii sînt mult mai avantajaţi decît femeile, pentru că în creierul lor se produce cu aproximativ 50% mai multă serotonină.
Serotonina poate fi stimulată însă uşor printr-un stil de viaţă echilibrat, reprezentat prin: mic dejun adecvat, somn suficient şi calitativ, raport echilibrat între muncă şi odihnă, o gîndire raţional pozitivă şi gestionarea corectă a emoţiilor, alimente bogate în precursori ai serotoninei (ciocolata neagră în special, bomboanele şi îngheţata cu conţinut crescut de cacao), dar şi alimentele cu mult context de proteine. Totodată, pîinea integrală, cerealele, tofu, laptele, grapefruitul, banana, ananasul, cireşele, caisele, căpşunele, avocado, prunele, curmalele, migdalele pot menţine şi ele, fiecăruia, un tonus ridicat pe parcursul întregii zile. Astfel, serotonina din aceste alimente ne asigură starea de bună dispoziţie şi de calm eficient.
Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie