Sedentarismul – astăzi un stil de viaţă periculos

Stilul de viaţă sedentar este realitatea în care o persoană nu se angajează în suficiente activităţi fizice. Acesta este caracterizat de perioade prelungite de repaus. Se ştie deja că unul din 10 decese înregistrate în lume reprezintă reflectarea unei vieţi sedentare, sedentarismul făcînd peste şapte milioane de victime anual. În România, peste 50% din populaţie are probleme de sănătate, din cauza supraalimentării şi a lipsei de activitate fizică. Lipsa activităţii fizice este o realitate a lumii actuale, pentru că se stă mult timp în faţa televizorului, a unui calculator, pe scaun, iar pentru celelalte munci (căldură, spălat haine, încălzit mîncarea) trebuie doar să se apese pe nişte butoane. Aproximativ 70-80 % din timpul liber îl petrecem la televizor, în faţa calculatorului, mergînd la cumpărături, plimbîndu-ne cu maşina sau mîncînd.

Trebuie tras semnalul de alarmă, încercînd să se sensibilizeze populaţia asupra rolului inactivităţii fizice pentru sănătate. Practicarea exerciţiilor fizice previne şi ameliorează boli precum: Alzheimer, osteoporoza, obezitatea, infecţiile pulmonare. Totodată, nu putem uita că un stil de viaţă sedentar creşte riscul cancerului de colon, al cancerului la sîn şi favorizează bolile de inimă şi diabetul. Lipsa activităţii fizice nu are doar un efect negativ asupra corpului nostru, dar are şi un impact emoţional puternic, pentru că poate duce adesea la stări de depresive, anxietate)atac de panică. Cei care au probleme cu o circulaţie deficitară, dureri osoase şi musculare, vor suferi mai mult în urma unui stil de viaţă sedentar. Apoi, nu putem avea un sistem digestiv eficient, sau unul bun imunologic de apărare împotriva infectiilor, dacă nu practicăm plimbări zilnice în aer curat. Exerciţiile fizice cresc nivelul hormonal, ne dau o stare de bine, de relaxare. OMS indică exerciţii fizice regulate, adaptate la posibilităţile fiecăruia, de circa 30 de minute în fiecare zi. Un studiu mai recent arată că, dacă vom practica cel putin o oră de activitate fizică pe zi, ne vom prelungi viaţa cu încă 6 ani.

Ca să combatem sedentarismul ar trebui: să mergem cu bicicleta sau pe jos (cel putin 30 de minute pe zi); să folosim scările ?i nu liftul; să facem mi?care acasă, jucîndu-ne cu copilul, cu nepoţii sau cu un animal de companie; să ne găsim timp pentru grădinărit sau alte activităţi casnice în aer liber; să mergem să înotăm în piscină; să mărim timpul petrecut în aer liber, prin activităţi sportive sau sociale. Trebuie să acceptăm şi să fim convinşi, că viaţa ne va fi mult mai frumoasă, dacă sîntem activi şi nu doar sedentari.

Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie