Sănătatea noastră este influenţată de eclipsele de Soare şi de Lună

Nefiind astronom şi nici fizician de profesie, voi scrie aici doar ca medic. Eclipsele sunt evenimente astronomice şi astrologice care au fascinat omenirea dintotdeauna şi ele au loc de câteva ori pe an, implicând cei doi aştri, Luna şi Soarele. Astfel, se ştie deja, că cele de Soare au loc în momentele de Lună nouă, pe când cele de Lună se petrec pe Lună plină. De obicei, eclipsele de Soare sunt urmate, la aproximativ 2 săptămâni, de eclipse de Lună. Anul acesta urmează o eclipsă inelară de Soare chiar astăzi, 1 septembrie, şi o eclipsă parţială de Lună, în 16 septembrie, de care este bine să ţinem cont fiecare în urmărirea evoluţiei stării noastre de sănătăte din aceste zile. Efectele eclipselor asupra corpului uman sunt semnificative şi se manifestă aproximativ cu o lună înainte şi una după producerea evenimentelor astronomice. Corpul uman are în jurul lui un câmp energetic măsurabil, cu rolul de a întreţine transmiterea de impulsuri nervoase, de la creier la organe şi invers, dar şi de la un organ la altul. Transmiterea comenzilor prin celulele nervoase se face cu ajutorul curenţilor electrici şi a neurotransmiţătorilor. În perioadele care preced şi urmează eclipselor sunt afectate sistemul nervos şi inima, care funcţionează exclusiv pe bază de impuls electric.
În aceste zile se pot produce, deci, mai multe anomalii în coordonarea şi iniţierea comenzilor spre membre, apărând reale probleme de mers, sau de orientare în spaţiu, incapacitate de concentrare, senzaţii de plutire, probleme de memorie. Centrii nervoşi care imprimă ritmul cardiac, fiind situaţi în apropierea centrilor care coordonează mişcarea, este firesc ca în perioadele de eclipsă să apară mai acerb riscul aritmiilor cardiace (tahicardii, bradicardii, fibrilaţii, flutter), pusee de hipertensiune arterială sau accese de hipotensiune cu lipotimii, dar şi risc major de producere a infarctului miocardic şi a emboliei pulmonare. Apoi, dacă ţinem cont de faptul că organismul uman este compus 75% din apă, este lesne de înţeles de ce eclipsele au un impact puternic asupra dinamicii lichidelor din corp şi de ce în această perioadă pot să apară edeme, iar rinichii să fie predispuşi chiar la colici. Tot ca urmare a eclipselor anunţate acum, se pot înregistra în plus şi atacuri de panică, agitaţie inexplicabilă şi greu controlabilă, variaţii ale glicemiei, tulburări majore de dinamică sexuală, dereglari hormonale, probleme ale somnului, dureri de cap.
Trebuie, deci, să ţinem cont că eclipsele, parţiale sau totale, au efecte confirmate deja asupra psihicului uman, dar şi asupra stării de sănătate în general.
Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie