Să îmbătrânim sănătos

    Nu este niciodată prea târziu, sau prea devreme, să deprindem calea unei îmbătrâniri sănătoase, mai ales dacă conştientizăm corect că îmbătrânirea este un proces fiziologic normal. Dispunem fiecare de un ceas biologic, care pur şi simplu funcţionează în sensul degradării funcţiilor organismului în timp, fiind în conformitate cu un calendar genetic predeterminat. Totodată, mediul este cel care acţionează în mod principal, producând leziuni cumulative pe tot parcursul vieţii organismului nostru.
O caracteristică generală pentru îmbătrânire este că majoritatea organelor vitale devin mai puţin eficiente, odată cu trecerea anilor. Metabolismul se încetineşte treptat, iar pielea îmbătrâneşte vizibil. Apoi, este un lucru normal, ca şi părul să se rărească şi pe măsură ce celulele pigmentare se reduc, să apară şi încărunţirea lui. Este recunoscut şi că se pot pierde în ani cam 5,1 centimetri din înălţime, prin schimbări ale posturii şi tasarea articulaţiilor coloanei vertebrale, dar şi a discurilor intervertebrale. Pierderea de minerale, dar şi riscul osteoporozei pot fi încetinite prin anumite exerciţii fizice, consum dozat de vitamina D, limitarea uzului cafelei şi a băuturilor carbogazoase, dar se mai pot în plus recomanda şi tratamente pentru protecţia oaselor. Odată cu îmbătrânirea apar şi modificări de auz. Totodată, majoritatea persoanelor au nevoie de ochelari, datorită scăderii flexibilităţii cristalinului. Începând cu decada a treia de viaţă, scade şi greutatea creierului, lungimea reţelei nervoase, sau a fluxului sangvin cerebral. Pot să apară şi modificări ale memoriei, astfel că se uită anumite întâmplări mai recente şi se evocă mai greu nume şi detalii. Împotriva acestor fenomene nu trebuie uitat că creierul se poate menţine activ, prin activităţi sociale obişnuite, exerciţii mentale şi activităţi fizice dozate util, care cresc fluxul de sânge şi de oxigen. Inima devine mai puţin eficientă, pe măsura înaintării în vârstă şi trebuie să depună un efort mai mare în timpul unor activităţi, ea chiar hipertrofiindu-se adesea. Consultul la cardiolog poate preîntâmpina anumite efecte nedorite. Pentru că nici plămânii nu au acum un răspuns atât de corect, activităţile zilnice curente joacă un rol important în fortifierea lor. Odată cu înaintarea în vârstă, rinichii involuează ca mărime şi funcţie şi, de aceea, este bine să se reducă consumul de toxine, alcool, să se raţionalizeze anumite medicamente administrate curent, dar şi să se crească aportul apei în organism. Viaţa sexuală înregistrează la aceşti ani şi ea un anumit regres fiziologic.
Este dovedit deja medical că un organism care primeşte destul oxigen, apă şi nutrienţi adecvat dozaţi, este mult mai probabil să poată funcţiona eficient, pentru o lungă perioadă de timp. Totodată, toţi trebuie să ne implicăm activ în luarea deciziilor legate de propria sănătate şi să ne învăţăm cât mai bine cu propria persoană, mai ales după trecerea anilor. Nu trebuie uitat nici că vitalitatea mentală şi emoţională sunt strâns legate de vitalitatea fizică, pentru că aşa cum gândim, va avea efect puternic asupra corpului nostru, în general, şi la această vârstă. Gândirea pozitivă, deci, poate duce la o viaţă mai lungă şi mult mai fericită. Pe măsura înaintării în vârstă, alimentaţia trebuie să fie adecvată statusului funcţional al fiecăruia, dar şi să fie concordantă cu anumite patologii, posibil acumulate deja în timp. Categoric, sunt necesare din ce în ce mai puţine calorii faţă de perioada tinereţii şi se vor consuma alimente cu un aport mai redus de glucide şi de colesterol.
Exerciţiile fizice, produsele pentru îngrijirea pielii în lupta cu ridurile, dieta bogată în antioxidanţi şi atitudinea pozitivă – toate vor corecta efectele nedorite ale trecerii timpului. Un stil sănătos de viaţă poate încetini multe dintre fenomenele îmbătrânirii şi de aceea se va acorda o mare atenţie şi pentru relaxare, odihnă şi somn, care trebuie corelate şi echilibrate corect în raport cu vârsta şi adaptate bine acesteia, cu evitarea stresului cotidian.
    Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie