REŢETELE CAROLINEI

SUPĂ DE PERIŞOARE DIN ŞUNCĂ ŞI MĂRAR

Ingrediente : Pentru 4 persoane

Compoziţia perişoarelor: 150 gr şuncă afumată, 50 gr unt, 3 ouă, pesmet fin, frunze de pătrunjel, sare, piper.

Pentru supă:100 gr fidea, untură, 1 lingură de făină, boia de ardei, mărar (poate fi uscat )

Pregătirea: Şunca se fierbe, se răceşte şi se toacă la maşină. Se amestecă cu restul ingredientelor, adaugînd atîta pesmet ca să obţinem o compoziţie bine închegată. La nevoie se presară sare, piper formînd perişoare mici din ele. Se fierbe în puţină apă sărată, lăsînd să se răcească în ea. Fideaua se fierbe separat, se strecoară şi se adaugă la zeama de perişoare. Se face un răntaş cu făină şi boia, se ia de pe foc, se adaugă apă şi din zeama de perişoară pînă ce nu are cocoloaşe se toarnă în supă. Se presară mărar tăiat mărunt şi se dă un clocot împreună cu perişoarele şi fideaua.

LIPIE DE ZARZAVAT CU CARTOFI ŞI SOS DE MERE !

Ingrediente: pentru 4 persoane

500 gr de cartofi fierţi, curăţaţi şi pasaţi, 200-250 gr zarzavat amestecat si fiert în aburi şi tăiat mărunt, ( mazăre, morcovi, porumb, etc) sare, piper, 2 ouă, puţină făină, pesmet, ulei pentru prăjit. Pentru sosul de mere: 5-6 mere potrivite,120 ml smîntînă,
2-3 linguri de zahăr, scorţişoară, puţină sare.

Cartofii pasaţi se amestecă cu zarzavatul, se adaugă ouăle, sarea, piperul şi atîta făină cît să obţinem un aluat potrivit. Din aluat formăm lipii şi le dăm prin pesmet fin pe ambele părţi, apoi le coacem în ulei fierbinte. În şerveţele de hîrtie se lasă să se scurgă uleiul rămas de la prăjit.

Pentru sosul de mere, curăţim merele şi le tăiem în cubuleţe mici, la care vom adăuga zahărul, scorţişoara, puţină sare. Se pun ingredientele într-un vas la care adaugăm 200 ml de apă apoi se pun la fiert amestecînd continuu pînă ce merele s-au înmuiat ( 5- 10 minute). La nevoie se mai adaugă puţină apă. Atunci cînd merele s-au fiert, se adaugă smîntînă şi se pasează cu mixerul.

COTLETE CU CIUPERCI !

Ingrediente: pentru 4 persoane

600 gr carne de vită sau de porc fără oase, 3-4 cepe, 300 gr ciuperci, 200 ml smîntănă, untură, unt, sare, piper, boia, frunze de pătrunjel, făină.

Pregătirea: Carnea se taie în felii subţiri, se presară cu sare, piper şi se amestecă în făină. După o oră se prăjesc în untură fierbinte pe ambele părţi. Ceapa se taie julien, se sărează şi o aşezăm peste carne. Se prăjesc puţin, se presară boia peste ele, adăugînd puţină apă. Se prăjesc sub capac.

Ciupercile se curăţă şi se taie în felii. La carnea fiartă se adaugă ciupercile, iar cînd sînt fierte se presară cu pătrunjel şi se adaugă smîntînă, lăsînd să dea un clocot împreună. Se servesc cu cartofi . Orice murătură este binevenită la această mîncare gustoasă.

S’aveţi poftă!

Chira Carolina

Articole din aceeasi categorie