Reţete de Sf. Nicolae

        SUPĂ DE CIUPERCI CU CARTOFI!
       Ingrediente: 100 g ciuperci uscate, 100 g ceapă roşie, 2-3 linguri de ulei, 400 g cartofi, sare, piper, frunze de pătrunjel, 2,5 l apă, 80 g de fidea.
Fierbem ciupercile, le strecurăm şi le punem deoparte, până se răcesc, după care se taie mărunt şi le frigem în ulei. Adăugăm în apa fierbinte ciupercile, cartofii tăiaţi cubuleţe, sare, piper măcinat proaspăt, iar după 10 minute, adăugăm fideaua, fierbând-o până ce se înmoaie.
Este o supă de post foarte hrănitoare şi gustoasă.

        FRUNZE DE VIŢĂ DE VIE UMPLUTE CU STAFIDE!
        Ingrediente: 1 cană de stafide, 200 ml ulei, 1 cană de orez, o jumătate de ceapă, sare, piper măcinat, lămâie, frunze de viţă de vie. 4 g scorţişoară, 40 g zahăr; cimbrişor; coriandru; busuioc, mentă.
Ceapa se prăjeşte în ulei, se adaugă orezul spălat şi un pahar de apă. Stafidele, mirodeniile, se fierb 5-10 minute. Frunzele se opăresc 5 minute. După răcire, în fiecare frunză se pune cu linguriţa un amestec de umplutură şi se învârt ca şi sarmalele. Tapetăm cratiţa cu frunze de viţă: rânduim sărmăluţele, turnând peste ele apă. Le apăsăm cu o farfurie de inox lată şi le fierbem acoperite la un foc domol.
La servire stropim cu zeama care s-a format în timpul fierberii.

        MIERE, NUCĂ, MAC BUCURIA COPIILOR!
        Ingrediente: 250 ml miere de albine, 250 g mac, 150 g nuci tăiate mărunt.
Mierea de albine se împarte în două părţi. Jumătate se prăjeşte într-o cratiţă până ce capătă o culoare roşie. Într-o altă cratiţă, amestecând mereu, se încălzeşte macul. În mierea de albine prăjită, se amestecă mierea fierbinte şi nucile tăiate mărunt şi se pun pe foc mic încă 2-3 minute amestecând mereu. Pregătim o tavă de lemn, udată în prealabil şi cu mâna udă se întinde o pătură de două degete grosime, uniform pe toată suprafaţa. Tăierea în bucăţi se face numai când s-a răcit puţin.
        CHIRA CAROLINA

Articole din aceeasi categorie