Relaţie cauză-efect între declinul global al speciilor sălbatice şi sclavia infantilă

Noi cercetări sugerează că declinul global al speciilor sălbatice a dus la o creştere a traficului de fiinţe umane şi a sclaviei infantile, relatează vineri BBC.

Ecologiştii susţin că lipsa de animale sălbatice face ca în mai multe ţări să fie nevoie de mai multă forţă de muncă pentru a găsi hrană. Copiii sînt adesea folosiţi pentru a umple această nevoie de lucrători ieftini, în special în industria pescuitului. Declinul speciilor contribuie, de asemenea, la proliferarea terorismului şi la destabilizarea regiunilor.

Potrivit unui studiu publicat în revista Science, pescuitul şi vînatul aduc 400 de miliarde anual şi asigură existenţa a 15% din populaţia lumii.

Există o legătură directă, susţin autorii acestuia, între deficitul de animale sălbatice, cerinţa de forţă de muncă pentru vînat şi pescuit şi creşterea semnificativă a sclaviei infantile.

Autorii susţin că dispariţia rapidă speciilor a sporit nevoia de forţă de muncă în condiţii de sclavie. În condiţiile în care pescuitul este în scădere din întreaga lume, bărcile trebuie de multe ori să călătorească în condiţii mai aspre pentru a-şi găsi captura, explică cercetătorii.

În Asia, locuitorii din Burma, Cambodgia şi Thailanda sînt vînduţi unor bărci de pescuit, rămînînd pe mare timp de mai mulţi ani, fără a fi plătiţi şi forţaţi să muncească 18-20 ore de
ore pe zi.

“Multe comunităţi care se bazează pe aceste resurse sălbatice nu au capacitatea economică de a angaja mai mulţi lucrători, astfel încît caută forţă de muncă ieftină, iar în multe zone acest lucru a condus la cumpărarea directă de copii ca sclavi”, a declarat profesorul Justin Brashares de la Universitatea din California, Berkeley, care a condus studiul.

Articole din aceeasi categorie