Raport IPJ Cluj: Peste 3100 de permise de conducere reţinute în prima jumătate a anului

În primele 6 luni ale anului 2017, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au fost înregistrate cu 2,77% mai puţine sesizări de infracţiuni decât în perioada similară a anului 2016. A scăzut cu 27,47% infracţionalitatea economică, iar criminalitatea în mediul rural a înregistrat o uşoară creştere – relevă un raport al IPJ Cluj.

Potrivit raportului, infracţiunile contra patrimoniului reprezintă peste 54% din totalul infracţiunilor înregistrate în judeţ în perioada analizată, în scădere cu 2,59%. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (68,56%), în scădere cu 7,05%, trendul fiind descrescător.

În ce priveşte infracţiunile stradale sesizate, acestea au reprezentat 7,87% din totalul infracţiunilor sesizate. Ponderea cea mai mare o au furturile din autovehicule, acestea reprezentând 37,13% din totalul infracţiunilor stradale sesizate.

În perioada analizată, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrată o scădere a numărului de accidente de circulaţie grave (-8) faţă de perioada similară a anului 2016, fiind înregistrată şi o scădere a numărului de persoane decedate în astfel de evenimente rutiere (-2). Potrivit raportului, principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum (19% dintre cazuri), traversare neregulamentară pietoni (15%), neacordare prioritate pietoni (14%) şi neacordare prioritate autovehicule (11%).

Poliţiştii rutieri au constatat 665 infracţiuni la regimul rutier şi au aplicat 32.220 sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute în vederea suspendării sau anulării 3.123 permise de conducere şi retrase 869 certificate de înmatriculare.

„Având ca prioritate creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, poliţiştii au întreprins 5.026 de controale directe şi 242 de acţiuni cu efective mărite. La solicitarea cetăţenilor au fost realizate peste 15.000 intervenţii la evenimente, dintre care 11.423 intervenţii la sesizări primite prin numărul de urgenţă 112. Au fost înregistrate 2.864 petiţii primite de la cetăţeni, cele mai multe reprezentând sesizări privind tulburarea liniştii publice şi alte infracţiuni sau contravenţii. De asemeni, 504 persoane au fost consiliate la biroul de relaţii cu publicul, iar 178 persoane au fost primite în audienţă la conducerea inspectoratului şi a structurilor de poliţie” – relevă raportul.

„În vederea eficientizării activităţii de prevenire a criminalităţii, la începutul anului 2017 au fost stabilite două programe de prevenire: «Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului» şi «Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor». Au fost desfăşurate 53 activităţi punctuale şi 240 întâlniri în cadrul proiectelor/campaniilor preventive derulate, dintre care 211 cu unităţile de învâţământ, având peste 24.000 beneficiari. Prin poliţiştii de proximitate din mediul urban şi cei de la structurile din mediul rural s-a ţinut legătura cu factorii de conducere din şcoli, cu diriginţii, învăţătorii şi educatorii, participându-se la ore de dirigenţie şi educaţie civică, pentru pregătirea antiinfracţională şi antivictimală. Vârstnicii au reprezentat un grup ţintă important în cadrul activităţilor antivictimale–campanii stradale şi întâlniri cu grupuri ţintă, desfăşurate de poliţişti. Temele abordate au fost în funcţie de tipurile de infracţiuni cărora le cad victime cu predilecţie vârstnicii datorită vulnerabilităţii acestora: furturi din locuinţe, înşelăciuni, accidente rutiere” – se mai arată în raportul IPJ Cluj.

De asemeni, relevă raportul, pentru promovarea spiritului civic, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a înmânat diplome, în cadrul unor activităţi festive, cetăţenilor care au acţionat în momentul în care au sesizat că o faptă care se petrece în jurul lor este de fapt o infracţiune.

Conform aceluiaşi document, în primele 6 luni ale anului în curs, la IPJ Cluj au fost încadraţi din sursă externă 58 agenţi de poliţie (unul, prin reîncadrare).  Media de vârstă a poliţiştilor este de 39 ani, la ofiţeri de poliţie, 36 de ani, la agenţi de poliţie şi 48 ani, la personalul contractual. Au fost organizate 26 concursuri pentru ocuparea a 59 funcţii de conducere vacante, iar 7 ofiţeri au fost promovaţi în funcţie de conducere.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie