Raport IPJ Cluj: Infracțiunile contra patrimoniului – peste 54,43% din totalul infracțiunilor înregistrate în județ, în 2017

Infracțiunile economico-financiare s-au diminuat, în 2017, la nivelul județului Cluj, cu 12,01%, comparativ cu anul anterior, iar infracțiunile de altă natură cu 0,69% – relevă raportul de bilanț al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. Evaluarea activităților derulate de IPJ Cluj în anul 2017 a avut loc marți, 30 ianuarie, în prezența reprezentanților unităților de parchet, polițiștilor cu funcții de conducere, a prefectului județului Cluj, primarului municipiului Cluj-Napoca, vicepreședintelui Consiliului Județean și șefilor instituțiilor de aplicare a legii.

Potrivit raportului, infracțiunile contra patrimoniului reprezintă peste 54,43% din totalul infracțiunilor înregistrate anul trecut. Infracțiunile contra patrimoniului, sesizate, au scăzut cu 1,57%, fiind înregistrată o diminuare de 6,14% a infracțiunilor de furt, față de anul 2016. Infracțiunile economico-financiare înregistrate în anul 2017, la nivelul județului Cluj, reprezintă 5,76% din totalul infracțiunilor sesizate.

Peste 73% dintre cauzele penale de evaziune fiscală vizează domeniile agroalimentare, construcții și transporturi. Din totalul prejudiciului aferent dosarelor de evaziune fiscală aflate în lucru a fost recuperat 96%.

„Prevenirea și combaterea criminalității stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, continuându-se aceeași manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetățenilor și perfecționarea sistemului de ordine publică. În anul 2017, infracțiunile stradale sesizate au reprezentat 13,46% din totalul infracțiunilor sesizate. În ceea ce privește delincvența juvenilă, în anul 2017 s-a înregistrat o diminuare cu 28,07% a infracțiunilor comise de către minori, față de anul anterior, nefiind înregistrate fapte care să afecteze procesul de învățământ sau să fi fost primejduită viața, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau a cadrelor didactice” – relevă raportul. În ce privește activitățile de investigare a criminalității, raportul arată că au fost soluționate 17.289 de dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive față de 368 de suspecți.

În anul 2017 au fost înregistrate 24.950 de apeluri către Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, care au necesitat intervenția efectivelor de poliție, cu 2.957 mai puține față de anul 2016.

Polițiștii rutieri au desfășurat 3.268 de acțiuni și au constatat 1.521 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice (cu 162 mai multe față de anul trecut). În urma acțiunilor au fost aplicate peste 60.000 de sancțiuni contravenționale, fiind reținute în vederea suspendării sau anulării 6.533 de permise de conducere și retrase 1.763 de certificate de înmatriculare. Anul trecut, pe raza județului Cluj au fost înregistrate 422 de accidente grave de circulație, principalele cauze fiind viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor – mai relevă raportul.

Anul trecut, IPJ Cluj a desfășurat și o serie de acțiuni de informare și prevenire în cadrul unor manifestări organizate în spațiul public: “Caravana Porților Deschise”, “Orășelul Copiilor”, Săptămâna Prevenirii Criminalității (edițiile aprilie și octombrie), Maratonul Prevenirii Criminalității, festivaluri cu public numeros ș.a.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie