Radu Bica rămîne după gratii

Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica rămîne în arest, după ce Curtea de Apel Cluj a respins, ieri, recursul depus de acesta la încheierea penală a Tribunalului Cluj din 28 noiembrie, prin care judecătorii au decis prelungirea cu 60 de zile a măsurii arestării preventive luată faţă de acesta. Magistraţii Curţii de Apel au  considerat recursul ca “nefondat”. De asemenea, Bica a fost obligat la plata unor cheltuieli judiciare în favoarea statului de 200 de lei.

Apărătorul lui Bica a cerut instanţei admiterea recursului şi punerea în libertate a clientului său, eventual înlocuirea arestului cu obligarea acestuia de a nu părăsi localitatea. ‘’Trebuie să se facă referire la probele care dovedesc că inculpatul reprezintă un pericol. Nu există riscul de influenţare a martorilor pentru că martorii au fost deja audiaţi. El a fost şi suspendat din funcţia de la Consiliul Judeţean. Riscul de fugă în cazul lui este inexistent, iar riscul de săvîrşire a unei noi infracţiuni este nedovedit”, a spus avocatul Tiberiu Ban. Reprezentantul DNA Cluj a avertizat că gravitatea faptei lui Bica şi rezonanţa puternic negativă este dată chiar de funcţia pe care o ocupă acesta. “Administraţia publică a fost lezată prin fapta lui Radu Bica”, a spus Botezan. Fostul vicepreşedinte al CJ Cluj a spus că vrea să fie pus în libertate pentru că nu prezintă pericol public. “Am rugămintea să fiu judecat în stare de libertate pentru că nu prezint pericol public.

Mă angajez că voi răspunde la orice solicitare a instanţei”, a spus Bica în faţa judecătorului de la Curtea de Apel. Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă. Radu Bica a fost reţinut de procurorii DNA în 31 octombrie, în urma unui flagrant, iar Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea lui pentru luare de mită. Ulterior, Bica a făcut recurs la decizia arestării preventive, iar în 11 noiembrie judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins contestaţia acuzatului. Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a emis ordinul de suspendare din funcţia de vicepreşedinte a Consiliului Judeţean a lui Radu Bica, după ce a primit de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de respingere a recursului făcut de Bica la măsura arestării preventive.
În 25 noiembrie, Radu Bica şi omul de afaceri Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Cluj, pentru fapte de corupţie.

Conform procurorilor DNA Cluj, Radu Bica a fost trimis în judecată pentru luare de mită, iar Aspazia Droniuc pentru dare de mită. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Cluj. Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2011 Radu Vasile Bica ar fi acceptat oferta a două persoane de a primi suma de 25.000 de euro pentru ca, în calitatea sa de vicepreşedinte al Consiliului judeţean Cluj, să le furnizeze informaţii obţinute în virtutea funcţiei şi, astfel, să faciliteze cîştigarea unei licitaţii privind serviciile de mentenanţă pe stadionul Cluj Arena pentru anul 2012.

Radu Bica şi-a pierdut calitatea de consilier judeţean şi pe cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj după ce a fost exclus din PDL. La scurt timp după arestarea lui Bica a fost arestaţi primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia. Luni, Curtea de Apel Cluj a dispus prelungirea cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare emise pe numele celor doi. Decizia instanţei clujene a fost însă atacată cu recurs, acesta urmînd să se judece pe parcursul săptămînii viitoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Tot aici, se va judeca, astăzi recursul lui Călin Stoia la hotărîrea Curţii de Apel Cluj de săptămîna trecută prin care s-a respins cererea de punere în libertate sub control judiciar pe cauţiune. Instanţa i-a fixat ca garanţie în acest caz suma de un milion de lei.

Cu toate că Sorin Stoia a pus la dispoziţia instanţei această sumă cu titlul de garanţie pentru eliberarea din arest, Curtea de Apel Cluj a respins solicitarea de eliberare pe cauţiune. Instanţa a reţinut că există date că „inculpatul a creat doar o aparenţă a îndeplinirii obligaţiei de depunere a cauţiunii, deoarece suma de bani stabilită de către instanţă cu titlu de cauţiune nu a fost consemnată pe numele inculpatului, ci este depusă în contul unei persoane care nu are legătură cu cauza”. În motivarea instanţei se mai arată că în ziua reţinerii lui Sorin Apostu, Călin Stoia ar fi încercat să şteargă date de pe calculatorul său, chiar să şi înlocuiască hardul.

C.P.

Articole din aceeasi categorie