Procurorii DNA cer Parlamentului declanşarea procedurilor pentru urmărirea penală faţă de Laszlo Borbely

Procurorii DNA au sesizat procurorul general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmării penale faţă de Laszlo Borbely, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

În 12 iulie 2011, DNA comunica faptul că ministrul Mediului, Laszlo Borbely, este implicat într-un dosar de trafic de influenţă, în care a fost deja pus sub acuzare consilierul său, Szepessy Szabolcs.

Într-un răspuns oficial transmis de DNA către AGERPRES la acea dată, pe 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii: Ioan Ciocan, asociat unic şi administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

“În cursul anului 2011, învinuitul Ioan Ciocan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus menţionate, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională “Apele Române” (instituţie aflată în coordonarea acestui minister), cît şi pentru a obţine cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeaşi instituţie publică şi aflate deja în execuţie”, se arăta în răspunsul DNA.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, declara atunci că este nefondat ceea ce se spune în comunicatul DNA iar justiţia trebuie lăsată să îşi facă datoria. “Ceea ce se spune în comunicatul DNA este nefondat. Alte aspecte nu comentez. Justiţia este liberă şi trebuie lăsată să îşi facă treaba. Nu am nici un fel de implicare în această problemă”, a precizat pentru AGERPRES Laszlo Borbely.

În acest dosar, procurorii anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea le-au audiat pe soţia şi pe cuscra ministrului Mediului şi au efectuat percheziţii la două apartamente din Bucureşti care îi aparţin omului de afaceri Ioan Ciocan.

La cîteva zile mai tîrziu şi Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a demarat, încă din aprilie 2010, procedura verificării averii ministrului Mediului, Laszlo Borbely, şi a soţiei acestuia. Tot atunci, procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a acuzat, în cadrul unui interviu la TVR, presiunile la care ar fi supuşi procurorii în cazul anchetei ce îl vizează pe ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Întrebat de reporterul TVR cum comentează declaraţiile de susţinere la adresa lui Laszlo Borbely făcute de premierul Emil Boc, membri ai Guvernului, ai Coaliţiei şi ai liderilor Uniunii Democrate Maghiare din România, Daniel Morar a răspuns: “Eu nu am văzut în ce ar consta declaraţiile de susţinere ale premierului, dar am văzut în ce constau declaraţiile de susţinere ale colegilor dînsului de partid sau ale altor lideri de partide politice şi nu fac decît să constat că se repetă lucruri care, în ultima vreme, sau nu neapărat din ultima vreme, se întîmplă obişnuit – aceste manifestări de solidarizare. Nu ar fi nicio problemă pentru procurori sau pentru instrumentarea unui dosar dacă s-ar opri aici. Însă aceste forme de solidarizare sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa instituţiei DNA sau a procurorilor. De ce spun că sunt făcute în necunoştinţă de cauză? Pentru că aceste personaje care fac acuzaţiile nu cunosc nici situaţia de fapt, nu cunosc nici situaţia juridică şi nu cunosc nici normele juridice aplicabile în materie. Fără ca asta să îi împiedice să facă acuzaţii de genul: DNA este o instituţie abuzivă, este o instituţie care distruge cariere şi aşa mai departe. Problema se iveşte atunci cînd aceste acuzaţii, acest climat creat în jurul unui dosar pune o presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui asemenea dosar de genul acesta este destul de dificilă”.

Daniel Morar a întărit că acuză presiunile asupra procurorilor: “Da, le acuz, mai ales că sunt declaraţii inconsistente şi, repet, în necunoştinţă de cauză”.


Articole din aceeasi categorie