Prevenirea criminalității, în anul 2019

Sute de mii de cetățeni, cu vârste cuprinse între 3 și 80 de ani, au beneficiat anul trecut de campaniile de informare și prevenire realizate de structura de prevenire a criminalității a Poliției Române, ca urmare a studierii, prin mijloace științifice, a unor fenomene sociale sau infracționale.

„Activitățile de cercetare a fenomenelor infracționale au vizat asigurarea de sprijin pentru unitățile de poliție în formularea unor direcții de acțiune pentru activitățile desfășurate în scopul diminuării fenomenului infracțional și sporirii gradului de siguranță publică. Astfel, au fost realizate mai multe studii și cercetări în diverse domenii de activitate, cum ar fi: contrabanda cu țigarete, consumul de etnobotanice în România și implicațiile acestuia asupra criminalității, siguranța rutieră, autoritatea polițistului. În domeniul prevenirii au fost abordate, inițiate și implementate proiecte și campanii în cadrul domeniilor prioritare – prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, prevenirea violenței domestice, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului” – informează IGPR.

Pentru prevenirea victimizării copiilor au fost derulate proiectele: «Școala Siguranței Tedi» (în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Maspex România); și «Alcoolul nu te face mare!» (în curs de derulare, în colaborare cu Asociația Berarii României). Evenimente importante destinate minorilor au fost Săptămâna Prevenirii Criminalității, proiectul «European Cyber Security Month» (Luna Securității Cibernetice), implementat în parteneriat cu Microsoft și CERT-RO, campania de prevenire a actelor de hărțuire «Stop Bullying» (în parteneriat cu Asociația «Telefonul Copilului» și implementată cu sprijinul Cartoon Network și al gimnastei Cătălina Ponor), campania națională de prevenire a victimizării elevilor «10 pentru siguranță», proiectul pilot pentru formarea unor atitudini și comportamente antidelictuale și antivictimale «Educație pentru siguranța personală» și Forumul Național Antibullying.

Pentru prevenirea violenței domestice este derulat și în România proiectul „Effective Criminal Justice Strategies and Practices to Combat Gender-based Violence in Eastern Europe”, implementat sub egida OSCE – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, în parteneriat cu Institute of Police Education at Linneaeus University. În domeniul prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului a fost derulată campania „Împreună pentru o Comunitate mai Sigură!”. și este în curs de implementare campania de prevenire a furturilor din locuință „Hoții îți Invadează Intimitatea”. În domeniul drepturilor omului și al minorităților naționale a fost derulat proiectul „Fără Discriminare!”. Au fost extinse la nivel național proiectele „La cafea cu un polițist”, „Olimpiada siguranței”, și proiectul „Deschide-ți mintea, nu fi închis!”, care vizează organizarea de întâlniri între elevi de liceu și tineri aflați în stare privativă de libertate – mai precizează IGPR.

Potrivit aceleiași surse, de sesiuni de informare în domeniul prevenirii au beneficiat și polițiștii, pe parcursul anului trecut fiind organizate mai multe activități, în parteneriat cu Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome).

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie