PNL pierde majoritatea în CJ Cluj

Liberalii clujeni pierd majoritatea în Consiliul Judeţean Cluj după ce patru consilieri, care au părăsit partidele pe lista cărora au fost votaţi în 2012, şi-au constituit un grup de lucru propriu. În acest context, PNL va avea în deliberativul judeţean doar 16 reprezentanţi în condiţiile în care pentru a asigura majoritatea e nevoie de 19 consilieri.

Cei patru consilieri care au decis să acţioneze în comun sînt Rareş Rusu, fost membru al PDL, Andreea Morar, fostă membră a PDL, Eugen Druţă, fost PC şi Axente Husar, fost membru al PPDD. ‘’Este o colaborare colegială, constructivă, fără lider de grup, la negocieri participînd în mod egal toţi semnatarii acestui protocol. Din practica ‘’check and balance’’ ştim că trebuie să existe un echilibru între factorii decizionali din orice instituţie democratică. Acest grup nu are obligaţii politice altele decît cele în interesul clujenilor. Vom face în cadrul Consiliului Judeţean Cluj o politică a bunului simţ în folosul comunităţii. Motiv pentru care am decis să semnăm prezentul protocol de colaborare strict în interesul proiectelor comune’’, se arată în actul semnat de cei patru consilieri. Noul grup informal susţine că este dispus să negocieze cu toate forţele politice din CJ şi să voteze acele proiecte care sînt bune pentru comunitate, indiferent de cine ar fi iniţatorii lor, PNL, PSD sau UDMR. Rareş Rusu, Andreea Morar au părăsit PDL în contextul adoptării Ordonanţei 55 din 2014 privind migraţia aleşilor locali, iar Axente Husar a fost dat afară din PPDD.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu salută demersul celor patru spunînd că propunerea de a acţiona în cadrul CJ Cluj în funcţie de importanţa proiectelor şi a nevoilor cetăţenilor este binevenită. Precizăm că majoritatea formată în jurul PNL s-a constituit după arestarea lui Horea Uioreanu. În acel context, fostele formaţiuni PNL şi PDL s-au aliat pentru a-i da deoparte pe social democraţi şi a prelua controlul asupra judeţului. Astfel, în 11 iunie Ioan Oleleu a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte iar Seplecan a fost ales în locul social democratului. De asemenea, Horaţiu Catarig a fost desemnat să preia atribuţii de vicepreşedinte în Cadrul CJ Cluj. După cîteva zile, prefectul a atacat hotărîrile în Contencios administrativ, iar Oleleu a revenit în funcţia de vicepreşedinte în timp ce Seplecan a stabilit recordul de cel mai scurt mandat în fruntea unui consiliu judeţean.

După acest episod, consilierii PNL şi PDL, ajutaţi de unul dintre consilierii PPDD au votat din nou revocarea lui Oleleu şi alegerea lui Seplecan în funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte. Prefectura însă a găsit mai multe nereguli în adoptarea acestor hotărîri şi a cerut în Contencios Administrativ anularea lor. În acest context, Seplecan a rămas simplu consilier iar Oleleu şi-a preluat funcţia de vicepreşedinte. Odată cu constituirea grupului format din Morar, Husar, Druţă şi Rusu PNL pierde majoritatea în CJ Cluj.
C.P.

Articole din aceeasi categorie