Piaţa San Marco din Veneţia ar putea fi protejată printr-o taxă de acces

Primarul ales al Veneţiei Luigi Brugnaro vrea să introducă o serie de măsuri radicale pentru protejarea pieţei San Marco de eventuale deteriorări cauzate de milioanele de turişti care vizitează anual piaţa, scrie DPA.

Potrivit unei estimări a organizaţiei pentru protejarea patrimoniului Italia Nostra, anual peste 30 de milioane de turişti vizitează piaţa San Marco, obiectiv aflat în patrimoniul Mondial UNESCO.

„Dacă în urmă cu ceva timp vedeai un ghid în fruntea unui grup de cîteva zeci de turişti, acum sînt în jur de 100 de ghizi în acelaşi timp. Este o nebunie”, a declarat Steven Varni, jurnalist american, rezident în Veneţia, potrivit DPA.

Primarul ales al Veneţiei Luigi Brugnaro, un fost om de afaceri din cercul de apropiaţi al fostului premier Silvio Berlusconi, propune cîteva măsuri radicale pentru a răspunde îngrijorărilor ridicate de localnici şi organizaţiile neguvernamentale de protecţie a patrimoniului privind deteriorarea Pieţei San Marco. „Luăm în considerare introducerea unui sistem care să protejeze zonele importante ca Piaţa San Marco”, a declarat într-un interviu pentru DPA primarul Luigi Brugnaro, care propune un sistem cu trei niveluri care însă nu se va aplica localnicilor şi turiştilor care intenţionează să stea mai mult timp în Veneţia.

Măsurile ce vor fi introduse îi vor viza pe turiştii care petrec foarte puţin timp în Veneţia. Aproximativ 70.000 de turişti sosesc zilnic la Veneţia doar pentru cîteva ore pentru a vizita cele mai importante locuri, se plimbă pe străzi şi cheltuiesc foarte puţini bani în restaurantele locale şi în magazinele de cadouri.

Cei care petrec doar o singură zi vor trebui să se îşi facă o rezervare prealabilă, spune primarul Brugnaro, adăugînd că localnicii trebuie să aibă prioritate în ce priveşte sistemul public local de transport.

Detaliile practice privind preţurile ce urmează să fie introduse privind accesul în Piaţa San Marco şi limitele în ce priveşte numărul maxim de persoane ce pot compune un grup rămîne să fie stabilit, a mai declarat primarul Brugnaro, adăugînd că nu vrea ca prin aceste măsuri Veneţia să ajungă o zonă cu restricţii, însă trebuie luate măsuri pentru a impune anumite limite.

„În acest moment sîntem depăşiţi. Ce ar fi dacă fiecare persoană din populaţia de 7 miliarde a planetei ar dori să viziteze măcar o singură dată în viaţă Veneţia? Matematic acest lucru nu este posibil”, a declarat Luigi Brugnaro, ales în iunie în funcţia de primar.

Noul edil al Barcelonei, doamna Ada Colau a declarat că se va opune eliberării unor noi autorizaţii pentru construcţia unor hoteluri în oraş, motivînd „că nu vrea ca Barcelona să ajungă în situaţia Veneţiei”, potrivit DPA.

Chestiunea este foarte delicată, Veneţia riscă să devină un parc de distracţii fără o viaţă proprie din cauza numărului foarte mare de turişti, însă pe de altă parte turiştii reprezintă principală sursă de venituri pentru bugetul Veneţiei, scrie DPA.

Articole din aceeasi categorie