Peştele zebră ar putea fi cheia unui tratament care să vindece măduva spinării

Peştele zebră ar putea fi cheia pentru un tratament care să vindece măduva spinării, a cărei ruptură duce la paralizie şi chiar la moarte în cazul oamenilor, potrivit unui studiu publicat joi, relatează AFP.

Studiindu-i pe aceşti peşti care sunt capabili să-şi regenereze măduva spinării, cercetătorii au izolat o proteină care joacă un rol important în acest proces.

Această descoperire, prezentată în revista americană Science, ar putea deschide calea pentru un tratament regenerator al măduvei spinării la oameni, apreciază autorii studiului.

‘Este unul dintre exemplele cele mai remarcabile de regenerare de ţesut în natură’, susţine Kenneth Poss, profesor de biologie celulară la Universitatea Duke din Carolina de Nord şi unul dintre principalii autori ai studiului.

‘Dat fiind numărul limitat de terapii reparatorii disponibile, trebuie să căutăm soluţii la animale precum peştele zebră’, a adăugat el.

Când aceşti peşti au măduva spinării ruptă se declanşează un proces reparator prin formarea unui ‘pod’.

Primele celule din cele două părţii ale rănii se proiectează la o distanţă de zeci de ori mai mare decât lungimea lor pentru a acoperi golul creat de ruptura coloanei vertebrale.

Apoi celulele nervoase se dezvoltă şi vindecarea este completă la opt săptămâni după producerea rănii, restabilind mobilitatea peştelui care era paralizat.

O cercetare genetică le-a permis oamenilor de ştiinţă să izoleze şapte gene deosebit de active în codificarea proteinelor importante în regenerarea acestor ţesuturi. Dintre acestea, una joacă un rol cheie pentru regenerarea celulară.

Când cercetătorii au blocat activitatea genei numite CTGF, peştii zebră nu au mai reuşit să-şi regenereze ţesutul.

Oamenii şi peştii zebră au în comun un mare număr de gene, printre care şi pe aceea care produce proteina CTGF, care este în proporţie de 90% similară celei a peştelui zebră.

Când cercetătorii au inserat versiunea de la om a acestei gene pe locul unei răni a măduvei spinării la peştii zebră, ţesuturile s-au regenerat, redându-le peştilor mobilitatea.

‘Efectul acestei proteine este frapant’, subliniază oamenii de ştiinţă.

Totuşi, ei estimează că probabil aceasta nu este suficientă pentru a repara de una singură măduva spinării la oameni. Acest proces este mai complex la mamifere, pentru că în jurul rănii se formează ţesuturi cicatrizate, explică oamenii de ştiinţă.

Cercetătorii vor încerca acum să determine, probabil prin teste pe şoareci, în combinaţie cu ce tipuri de celule de mamifere această proteină produce o regenerare a ţesuturilor.

De asemenea, ei intenţionează să studieze în continuare şi celelalte proteine implicate în procesul reparator al măduvei spinării la peştii zebră.

Articole din aceeasi categorie