Peste 3300 dosare penale privind infracţiuni la regimul drogurilor, soluţionate de către parchete

Numărul dosarelor penale pentru comiterea de infracţiuni la regimul drogurilor şi precursorilor, soluţionate de către parchete, a crescut cu 15,6 procente faţă de anul anterior, fapt constatat şi la numărul persoanelor cercetate pentru astfel de fapte, în creştere cu 30,8%, potrivit Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011.

Conform sursei citate, dacă în anul 2009 au fost soluţionate 2906 cauze penale, în 2010 numărul acestora a ajuns la 3360. Din punct de vedere al soluţiilor aplicate, anul trecut se constată că, din cele 3.360 dosare soluţionate, 2.928 au fost încheiate în faza de urmărire penală – 1.211 cauze penale au fost soluţionate cu scoatere de sub urmărire penală, în timp cei 432 au fost trimise instanţelor de judecată.

Cît priveşte numărul persoanelor cercetate şi trimise în judecată de către DIICOT, numărul acestora s-a ridicat la 6.436 persoane, comparativ cu 4.922 în 2009.

Tot anul trecut, instanţele de judecată au dispus condamnarea a 718 persoane pentru infracţiuni la regimul drogurilor, dintre care 701 majori şi 17 minori. De asemenea, 76 de persoane au fost condamnate pentru consum de droguri.

Analizînd valorile înregistrate în anii precedenţi, se constată o tendinţă descendentă a numărului de persoane condamnate pentru deţinere de droguri în vederea consumului propriu şi o creştere a numărului celor condamnaţi pentru trafic de stupefiante, mai relevă Raportul.

Aceeaşi sursă evidenţiază faptul că structura DIICOT din Bucureşti a soluţionat 66% (2.217) din cauzele penale privind infracţiunile de acest tip, urmat de Constanţa cu 4,1% (138 de cauze şi Timişoara (90). 50% dintre persoanele cercetate pentru astfel de fapte au intrat în jurisdicţia serviciului teritorial Bucureşti, urmat de serviciile teritoriale Cluj (6,3%) şi Ploieşti (6%).

Datele menţionate provin din Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor 2011, prezentat marţi de directorul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), chestor Sorin Oprea. În cadrul Raportului sînt analizate date referitoare la cererea şi oferta de droguri în România la nivelul anului 2010, politicile naţionale şi legislaţia în domeniu, împreună cu tendinţele şi evoluţiile înregistrate în ultimii ani.

Articole din aceeasi categorie