Percheziții la persoane bănuite de ilegalități economice

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au desfășurat, în ultima săptămână, 213 percheziții în cadrul unor dosare penale întocmite pe numele unor persoane bănuite de infracțiuni economice. În urma acțiunilor au fost indisponibilite bunuri în valoare de peste 210.000 de lei.

Polițiștii au pus în aplicare 89 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice. În cadrul cauzelor penale instrumentate au fost dispuse măsuri preventive față de 31 de persoane, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor bunuri în valoare totală de aproape 11.500.000 de lei, dintre care aproape 500.000 de lei în numerar sau în cont bancar, și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 2.100.000 de lei. De asemeni, au fost ridicate, în vederea confiscării, peste 500.000 de țigarete.

Printre județele implicate se numără și județul Cluj. Astfel, informează IGPR, la data de 30 ianuarie, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj, Bistrița-Năsăud și Suceava au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza județelor Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Suceava. Activitățile au avut drept scop administrarea de probe într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind de peste 3.900.000 de lei.

„Din cercetări a rezultat că, în perioada 2011-2015, trei persoane, cu vârste cuprinse între 28 și 56 de ani, din Cluj-Napoca, în calitate de administratori la o societate având ca obiect de activitate pază și protecție, ar fi înregistrat în documentele contabile achiziții de produse specifice domeniului de activitate și alte produse care nu ar fi avut la bază operațiuni comerciale reale. Astfel, s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat. În scopul creării unei aparențe de legalitate a plăților pentru operațiunile comerciale fictive de bunuri, precum și pentru disimularea provenienței sumelor de bani rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, s-ar fi efectuat viramente bancare  în baza unor presupuse relații comerciale avute cu diverse firme” – informează IGPR.

Conform sursei citate, în urma perchezițiilor au fost ridicați 20.000 de dolari și a fost instituit sechestru pe bunuri mobile și imobile în valoare de peste 1.400.000 de lei. De asemeni, polițiștii au pus în executare 3 mandate de aducere.

La activități au participat inspectori antifraudă detașați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie