Pe cine mizează partidele politice clujene la alegerile locale

Organizaţiile clujene ale partidelor politice au intrat pe ultima sută de metri în procesul de desemnare a candidaţilor pentru alegerile locale din acest an. Formaţiunile care vor intra în competiţia alegerilor locale vor trebui să-şi definitiveze listele cu candidaţi pentru alegerea primarilor, consiliilor locale şi consiliul judeţean pînă cel tîrziu în a doua parte a lunii aprilie cînd vor trebui depuse la Tribunal. Pînă acum însă nicio formaţiune politică din Cluj nu a reuşit să-şi desemneze candidaţi pentru toate primăriile din judeţul Cluj. În schimb, mai multe formaţiuni politice ştiu deja pe cine aruncă în bătălia pentru funcţia de primar la Cluj-Napoca.

Cel mai bine stă la capitolul de desemnare a candidaţilor PNL. Această formaţiune şi-a stabilit candidaţii pentru 77 de primării. Liberalii nu au reuşit însă să ajungă la un consens în cazul a patru comune unde vechii liberali încă mai negociază cu foştii democrat liberali candidaţii pentru fotoliul de primar. În schimb, liberalii au reuşit chiar din luna ianuarie să se decidă cu privire la candidaţii pentru municipiul Cluj-Napoca şi pentru oraşul Huedin. Astfel, în 16 ianuarie Biroul Permanent Judeţean al PNL Cluj, a decis ca liberalii să-l susţină pe Emil Boc pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Cluj-Napoca. Totodată, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, care va fi ales din rîndul consilierilor, s-a decis să fie susţinut senatorul Alin Tişe. În cazul lui Boc, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi însă nu acelaşi lucru s-a întîmplat şi în cazul lui Alin Tişe deoarece primarul din Gherla, Marius Sabo s-a abţinut de la vot. Prin decizia luată, tabăra vechilor liberali înregistrează practic un mare eşec în bătălia pentru impunerea candidaţilor la alegerile locale din această vară. Dacă în 2012, vechiul PNL cîştiga şefia Consiliului Judeţean Cluj şi a fost la un pas de a prelua şi funcţia de primar la Cluj-Napoca, acum cei care provin din această grupare politică nu au mai putut oferi resurse umane cu care să intre în competiţie pentru funcţiile cheie din acest judeţ. În schimb, vechii democrat liberali au reuşit să-şi facă jocul politic aşa cum şi l-au dorit şi, mai mult, să refacă vechiul tandem Boc-Tişe cu care au cîştigat alegerile locale din 2008.

Cu ocazia şedinţei din ianuarie a Biroului Permanent Judeţean al PNL s-au votat şi candidaţii pentru celelalte municipii din judeţul Cluj şi oraşul Huedin. Astfel, la Dej, PNL îl va trimite în cursa pentru primărie pe actualul viceprimar al oraşului, Aurelian Mureşan, care provine din vechiul PNL. La Gherla, liberalii îl vor avea candidat pe actualul primar, Marius Sabo (vechiul PNL) iar la Cîmpia Turzii pe actualul viceprimar Dorin Lojigan. Cît priveşte municipiul Turda, PNL îl trimite în cursa pentru un nou mandat pe Tudor Ştefănie. Deşi anul trecut acesta nu s-a înscris în cursa internă a PNL pentru a fi validat candidat la fotoliul de edil, între timp se pare că Ştefănie s-a răzgîndit şi mai doreşte un mandat.

Social democraţii au reuşit, la rîndul lor, să decidă cu cine intră în competiţia pentru fotoliul de primar doar pentru 46 de primării. Liderul PSD Cluj a spus că pentru 35 de primării încă se analizează care sînt cei care pot obţine rezultate foarte bune pentru a cîştiga competiţia electorală din iunie, precizînd că în cel mai scurt timp se vor şti numele tuturor candidaţilor pentru funcţia de primar la cele 81 de primării din judeţul Cluj.

Printre candidaţii desemnaţi deja de social democraţi se numără şi cei care vor intra în bătălia pentru primăriile oraşelor clujene. Astfel, la Cluj-Napoca, în cursa pentru funcţia de primar va intra actualul deputat Aurelia Cristea. Potrivit şefului PSD Cluj, la Primăria Turda va candida Cristian Matei (preşedinte de organizaţie şi consilier judeţean), la Cîmpia Turzii va încerca să obţină un nou mandat Radu Hanga, la Dej va fi Costan Morar (primar în funcţie), la Gherla – Ioan Neselean (viceprimar şi preşedinte de organizaţie), iar la Huedin – Marius Fărcaş (preşedinte al organizaţiei PSD din localitate).
Totodată, PSD Cluj au decis să-l susţină pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj pe deputatul Cornel Itu.

UDMR Cluj se află în plin proces de desemnare a candidaţilor pentru funcţiile de primar, consiliile locale şi Consiliul Judeţean Cluj. Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond a declarat pentru Făclia de Cluj că organizaţia pe care o conduce a stabilit pînă acum doar candidatul pentru fotoliul de primar la Cluj-Napoca. Potrivit lui Csoma Botond, Uniunea o va arunca în luptă pe Anna Horvath, actualul viceprimar. Maghiarii vor încerca să obţină cît mai multe mandate de consilier local pentru a-şi negocia apoi voturile în schimbul unui post de viceprimar, aşa cum au procedat de fiecare dată.

Şi ţărăniştii clujeni ştiu deja cu cine intră în lupta pentru fotoliul de primar la Cluj-Napoca. Potrivit unor surse, PNţCD Cluj l-au desemnat candidat pentru funcţia de primar pe Dan Horea. Totodată, la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj va fi susţinut Ramon Moldovan. O altă formaţiune care şi-a stabilit candidatul pentru fotoliul de primar la Cluj-Napoca este Partidul Puterii Umaniste. Cel care va intra în competiţie din partea acestei formaţiuni este fostul baschetbalist Bruno Roschnafsky. Pe lista de candidaţi pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, PPU i-a desemnat, pe primele poziţii, pe medicul Şerban Rădulescu, fostul baschetbalist Bruno Roschnafsky, fostul handbalist Mihai Tritean şi pe istoricul Varga Attila.

Şi Partidul Mişcarea Populară a stabilit deja cu cine va intra în bătălia pentru Primăria Cluj-Napoca. Deputatul Adrian Gurzău, liderul filialei Cluj a PMP, a declarat pentru Făclia că el va fi candidatul acestei formaţiuni pentru fotoliul de primar, deţinut în prezent de Emil Boc. Gurzău a declarat că va face o campanie echilibrată şi că doreşte ca formaţiunea sa să obţină cît mai multe mandate de consilier local. De asemenea, pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj ar putea fi Rareş Rusu.
Un alt posibil candidat la Primăria Cluj-Napoca este Adrian Papahagi. Universitarul clujean, care apare la Tribunalul Bucureşti ca membru fondator al Partidului Mişcarea Populară, ar putea fi aruncat în lupta pentru primărie de către formaţiunea M 10, condusă de Monica Macovei.

Cît priveşte organizaţia clujeană a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, pînă acum aceasta nu a stabilit nici un candidat pentru vreo primărie din judeţul Cluj. Reprezentanţii ALDE Cluj au anunţat doar că membrii acestei formaţiuni care doresc să intre în competiţia pentru alegerile locale vor trebui să îndeplinească criteriile de integritate stabilite de conducerea centrală a partidului şi să fi dovedit prin activitatea lor politică faptul că au activat în interesul comunităţii. Totodată, ALDE nu acceptă candidaţi la funcţiile de primari de muncipii şi oraşe, respectiv la cele de consilieri judeţeni şi municipali decît persoane cu studii superioare. Pînă acum a fost vehiculat pentru funcţia de primar la Cluj-Napoca numele deputatului Steluţa Cătăniciu. Potrivit unor surse, Cătăniciu încă nu s-a decis dacă intră în competiţie.

De precizat este faptul că la alegerile locale din iunie vor putea participa şi formaţiunile politice înfiinţate după noua Lege a partidelor politice, care precizează că numărul minim de membri nu mai este 25.000, ci trei. La Tribunalul Bucureşti s-au înregistrat 86 de noi partide însă doar 29 dintre acestea au primit o decizie favorabilă, celelalte fiind fie respinse. Dintre acestea, niciunul nu are membrii fondatori din judeţul Cluj şi nici vreo altă legătură cu acest judeţ. Prin urmare, e puţin probabil ca alegerile locale din acest an din judeţul Cluj să fie influenţate în vreun fel de partide sau alianţe politice noi.
C.PURIŞ

Articole din aceeasi categorie