Oamenii moderni şi neanderthalienii au coexistat în Europa mult mai mult timp decît se credea

Oamenii moderni şi neanderthalienii au coexistat în Europa o perioadă de 10 ori mai mare decît se credea, susţine un nou studiu apărut în revista Nature, preluat de BBC News.

Studiul – cuprinzînd cea mai elaborată datare de pînă acum a oaselor şi instrumentelor folosite de către oamenii din Neanderthal – sugerează că cele două specii ar fi coexistat pînă la 5.000 de ani, iar între ele este posibil să fi existat schimburi culturale.

Pînă în prezent, rămăşiţele oamenilor de Neanderthal au fost datate de cîteva laboratoare, însă multe au fost considerate nesigure.

În cazul prezentului studiu, o echipă internaţională de cercetători a colectat peste 400 de probe de la cele mai importante situri din Europa, iar analiza acestora a fost realizată cu ajutorul metodelor de datare performante de la Universitatea Oxford.

Potrivit şefului echipei de cercetători, profesorul Thomas Higham de la Universitatea Oxford, rezultatele studiului oferă cea mai clară înţelegere a interacţiunii dintre strămoşii noştri şi neanderthalieni, precum şi a motivului pentru care aceştia din urmă au dispărut.

Studiul, aminteşte BBC News, apare în contextul în care unele datări anterioare au sugerat că oamenii moderni şi neanderthalienii au coexistat în Europa în jur de 500 de ani. Noile date sugerează că cele două specii au coexistat în Europa circa 5.000 de ani.

Cercetarea indică însă că neanderthalienii au dispărut din Europa cu 10.000 ani mai devreme decît se credea anterior, şi anume în urmă cu 41.000 – 39.000 de ani. Această datare a momentului dispariţiei, cea mai precisă pînă în prezent, coincide cu începutul unei perioade foarte reci în Europa.

Noile date sugerează, de asemenea, că oamenii moderni au ajuns în Europa cu mai multe mii de ani mai devreme decît se credea, probabil chiar cu 45.000 de ani în urmă.

Articole din aceeasi categorie