Numărul produselor contrafăcute confiscate de polițiștii de frontieră s-a dublat în anul 2018

Traficul de produse conrafăcute continuă să fie o provocare pentru polițiștii de frontieră. Doar în primele 11 luni din 2018,  polițiștii de frontieră au depistat 348 fapte de natură infracțională, aproximativ de două ori mai multe comparativ cu aceeași perioadă din 2017, când au fost depistate 173.

„De la aderarea la Uniunea Europeana, Poliția de Frontieră Română a abordat dintr-o poziție diferită fenomenul de combatere a infracțiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală și industrială, deoarece printre cei afectați de acest fenomen se numără: titularii de drepturi – care suferă o importantă depreciere a mărcii lor și a investițiilor pe care le fac în cercetare și dezvoltare, consumatorii – care își pun sănătatea și viața în pericol cumpărând produse de proastă calitate, și nu în ultimul rând, bugetul de stat, afectat de pierderile fiscale. Pe tot parcursul anului 2018, Poliția de Frontieră Română, împreună cu alte autorități competente, a desfășurat acțiuni de depistare și destructurare a grupărilor care au ca preocupare traficul cu produse piratate/contrafăcute, acționându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar și în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderență la intrarea în România” – informează Poliția de Frontieră Română.

Conform sursei citate, în urma acțiunilor din primele luni ale lui 2018, polițiștii de frontieră au confiscat – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaționale protejate, astfel: 131.300 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 120.000 perechi încălțăminte; 23.500 bucăți produse cosmetice și de parfumerie. De asemeni, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de articole diverse, susceptibile a fi contrafăcute, constând în jucării pentru copii, produse de uz casnic sau de igienă personală.

În perioada similară din 2017 au fost depistate: 52.100 bucăți articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 16.200 bucăți produse cosmetice și de parfumerie; 7.000 perechi încălțăminte.

În mare parte, cetățenii implicați în aceste activități proveneau din România, China, Turcia, Bulgaria și Republica Moldova. Rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt China – România (pe mare) și Turcia-România. Cea mai mare parte a acestor mărfuri a fost depistată în porturile maritime din județul Constanța, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăți comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare și o rată ridicată a vânzărilor (jucării, piese de schimb auto, produse din sticlă, produse ceramice, produse cosmetice, textile, încălțăminte sport, ceasuri, software, telefoane mobile). Bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reținere, în conformitate cu prevederile legale – precizează Poliția de Frontieră Română.

Conform aceleiași surse, în cazurile persoanelor depistate încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din țară produse contrafăcute se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de „punere în circulație fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 90, alin.1, lit b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie