Mii de bunuri culturale sustrase din situri arheologice şi lăcaşe de cult recuperate, anul trecut, de poliţişti

Activităţile pentru protejarea patrimoniului cultural naţional desfăşurate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale în anul 2016 au dus la constatare a 624 de infracţiuni comise pe această linie, recuperarea a aproape 7.300 de bunuri culturale şi confiscarea a peste 130 de detectoare de metale.

Potrivit IGPR, infracţiunile constatate constau în furturi de obiecte de patrimoniu ori de cult din situri arheologice, din biserici, mânăstiri şi schituri, din locuinţe şi colecţii particulare, din muzee sau colecţii publice, ori în fapte penale ce privesc monumente istorice ori zone de protecţie ale acestora.

Din totalul infracţiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (58%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcţiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 11,9% sunt infracţiuni privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional (OG nr. 43/2000 republicată), iar 10,8% sunt furturi, dintre acestea 37% fiind furturi comise în dauna lăcaşelor de cult.

În această perioadă, 279 de persoane care au adus atingere patrimoniului naţional cultural prin comiterea unor fapte de natură penală au fost cercetate de poliţişti. Poliţiştii de investigaţii criminale din toată ţara au recuperat 7.268 bunuri culturale mobile, dintre care 3.800 (aproximativ 52%) sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România. De asemeni, în urma acţiunilor zilnice şi a controalelor tematice desfăşurate de Poliţia Română, au fost confiscate 809 bunuri culturale mobile, dintre care 88 tablouri, două obiecte de cult, 265 monede antice şi medievale, şi 278 obiecte de artă decorativă. Totodată, au fost confiscate 137 de detectoare de metale, dintre care 49 de la persoane juridice.

Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaure care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 1.038 de piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede;  5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie