Medic clujean, plasat în arest la domiciliu

Un medic ortoped din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj este cercetat penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj după ce a fost prins că ar fi luat mită de la un pacient. Instanța Tribunalului Cluj a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu în cazul medicului Florin Mihai Răcășan iar Curtea de Apel Cluj a confirmat soluția.

„Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, prev. de art.202 alin.4 lit.d C.pr.pen. faţă de inculpatul : – R. F. M., – pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 15.07.2019 şi până la data de 13.08.2019 inclusiv. În temeiul art.221 alin.1 C.pr.pen. constată că inculpatul locuieşte în şi impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul situat la adresa de mai sus, fără permisiunea organului judiciar. În baza art.221 alin.2 C.pr.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii : a) să se prezinte în faţa organului judiciar ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu D. N., D. R. şi D. R.-C. În temeiul art.2 alin.4 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive”, se arată în minuta instanței. Medicul a contestat măsura luată de Tribunalul Cluj însă Curtea de Apel Cluj i-a respins solicitarea de a fi cercetat în libertate.

„În temeiul art. 204 din Codul de procedură penală resping ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul RFM împotriva încheierii penale nr. 500 din 15.07.2019 a Tribunalului Cluj. În baza art. 275 alin. 2 Codul de procedură penală obligă pe contestatorul RFM la plata sumei de 300 lei reprezentând cheltuieli judiciare. Definitivă”, a decis instanța de apel clujeană. Arestarea medicului clujean vine în contextul în care ministrul Sănătății, Simona Pintea a anunțat că ministerul a început să implementeze strategia cu „pacienți acoperiți” în spitale.  „Nu este o idee a mea, este o parte a strategiei pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o implementeze până în 2020 – povestea cu pacientul misterios. Deja am început să facem aceste verificări şi am câteva exemple negative, şi nu mă refer doar la medici”, a declarat Sorina Pintea într-o intervenţie telefonică la un post de televiziune. Ea a dat exemplul unei persoane care a mers la un spital pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi şi căreia i s-a cerut tariful legal, plus o sumă „pentru celeritate” de către un personal auxiliar.

Trimiterea ‚pacienţilor sub acoperire’ în spitale a început de trei săptămâni, a spus Sorina Pintea, până acum având loc cinci astfel de acţiuni. „În acest moment, o persoană a părăsit spitalul. (…) Este o parte a strategiei anticorupţie pe care trebuie să o aplicăm, iar în momentul în care gradul de satisfacţie al pacientului scade, până la urmă trebuie să luăm cu toţii nişte măsuri şi trebuie să ne ridicăm şi noi semne de întrebare. (…) Pentru unii care nu respectă nişte reguli nu trebuie să sufere toţi care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învăţăm că există nişte reguli şi trebuie să le respectăm”, a menţionat ministrul Sănătăţii, care a precizat că se referă doar la cei care condiţionează actul medical.

Articole din aceeasi categorie