Mafia lemnului continuă să facă victime

Pădurarul care deserveşte Ocolul Silvic Muntele Mare, de pe raza comunei Băişoara, a decis să renunţe la această profesie, după ce a fost agresat de hoţii de lemne. El a spus că nu mai poate face faţă ameninţărilor şi că zilnic viaţa sa este în pericol.

„În noaptea de marţi spre miercuri, în pădurea din Staţiunea Muntele Băişorii, a avut loc un incident, doi lucrători silvici au depistat, în jurul orei 23,00, o persoană care încerca să sustragă material lemnos din pădure. Cei doi lucrători silvici au încercat să îl imobilizeze pe bărbatul depistat, moment în care a apărut fiul acestuia, aflat în apropiere, care l-a agresat pe unul dintre lucrătorii silvici. La rîndul său, bărbatul imobilizat de angajaţii silvici susţine că a fost agresat de către aceştia. Poliţiştii au început o anchetă în acest caz, pentru a vedea cum s-a produs incidentul”, a anunţat IPJ Cluj. Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan s-a deplasat miercuri în zonă pentru a vedea exact care sînt problemele de natură silvică din zonă şi a găsit soluţii pentru evitarea de astfel de incidente.

Gheorghe Ioan Vuşcan a fost însoţit de directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vînătoare Cluj-Napoca, Gheorghe Moale, şi de directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Cluj, Adrian Zaharia. În cadrul discuţiilor, localnicii au reclamat că tăierile ilegale de lemne sînt frecvente în pădurile din zonă, iar hoţii recurg la acte de violenţă în momentul în care sînt prinşi în flagrant sau în trafic.

În vederea stopării acestor acte ilegale, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a cerut o implicare mai mare din partea autorităţilor locale, a celor din poliţie şi a personalului silvic, pentru a face front comun împotriva celor care taie ilegal material lemnos. Vuşcan a cerut să se constituie echipe formate din cel puţin patru-cinci persoane, care să acţioneze grupat în special pe timp de noapte pentru prinderea şi identificarea infractorilor periculoşi.

Reprezentantul APIA Cluj a atras atenţia asupra existenţei unor cazuri de nerespectare a condiţiilor de eliberare a adeverinţelor de proprietate pentru terenuri, în vederea obţinerii subvenţilor de către fermieri sau alţi cetăţeni, precum şi asupra responsabilizării celor care au terenuri necultivate sau necurăţate.

De asemenea, prefectul judeţului Cluj a discutat cu primarii şi despre activitatea de inventariere a terenurilor conform Legii nr. 165/2013, cele două comune Băişoara şi Iara avînd documentaţia în curs de finalizare.

Pe parcursul vizitei, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan s-a interesat şi de stadiul pregătirii unităţilor de învăţămînt pentru noul an şcolar, situaţia persoanelor care primesc ajutor social sau a celor care au nevoie de îngrijitor la domiciliu.

Precizăm că un incident asemănător cu cel de la Băişoara s-a înregistrat la începutul lunii august într-o pădure din Beliş. Membrii unei echipe control silvic, aflaţi la verificări în zonă, au fost atacaţi de localnici, iar Poliţia a fost nevoită să facă uz de armă pentru a tempera spiritele.

C.P.

Articole din aceeasi categorie