Ladislau Ritli: Varianta asumării pe noua lege-cadru a sănătăţii este viu discutată şi posibilă

Varianta asumării de către Guvern a noii legi-cadru a sănătăţii este una „viu discutată” şi posibilă, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, la finalul reuniunii de lucru asupra acestui proiect de lege pe care a avut-o la grupul PDL din Camera Deputaţilor cu parlamentari ai Coaliţiei membri ai comisiilor de specialitate.

Întrebat de presă dacă procedura asumării de către Guvern pe proiectul de lege-cadru a sănătăţii este principala variantă luată în calcul, ministrul Sănătăţii a răspuns că „această modalitate este foarte viu discutată şi posibilă”. El a precizat însă că va fi o decizie politică. „Nu este sarcina Ministerului Sănătăţii. Este o decizie politică care se va lua mai departe”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a spus că înainte de a se formula forma finală a noii legi-cadru a sănătăţii s-a dorit o consultare cu toţi factorii politici şi administrativi. „Întîlnirea tocmai cu acest scop a fost făcută. Ne-am consultat cu membri ai comisiilor de specialitate din Parlament. Au fost nişte observaţii extrem de utile pentru noi. Politicienii au o viziune extrem de largă în problemele medico-sociale” , a apreciat Ladislau Ritli.

Despre observaţiile formulate de parlamentarii Coaliţiei, ministrul Sănătăţii le-a menţionat pe cele legate de calendarul implementării noii legi şi riscurile ce pot apărea în cadrul acestui proces. Ritli nu a putut estima cînd va ajunge legea în Parlament, dar a susţinut că Ministerul Sănătăţii îşi doreşte ca acest lucru să se întîmple cît mai rapid.

Referitor la o eventuală scădere a arieratelor din Sănătate după adoptarea legii, Ladislau Ritli a spus că arieratele sînt mai mult la medicamente. „Numai după introducerea clawback-ului estimăm ca în timp arieratele să scadă foarte mult, chiar la minim sau la zero. Nu neapărat această lege, şi această lege contribuie, dar deja măsurile pe politica medicamentului aşteptăm să ducă acest efect”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ladislau Ritli a mai spus că prin noul act normativ „încărcătura populaţiei nu creşte decît într-o măsură mică”. „În măsura în care pachetul de bază va avea anumite limitări. Pentru restul serviciilor medicale fiecare va trebui să facă o asigurare medicală suplimentară, care nu este obligatorie, este voluntară. Altă încărcătură pentru populaţie nu este. În rest, încercăm să oferim cît mai multă coerenţă în asigurarea serviciilor”, a precizat Ritli.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că, de asemenea, spitalele vor avea posibilitatea de organizare mult mai permisivă, în ideea de a oferi servicii de mai bună calitate şi a avea personal mai bine retribuit. „Politica spitalului să fie decisă de managerul spitalului, şi nu în altă parte. Deci, o serie de mecanisme care astăzi lipsesc din sistem, din păcate”, a mai declarat Ladislau Ritli.

Articole din aceeasi categorie