IGPR: În perioada sărbătorilor se întocmesc aproximativ 300 de dosare penale pentru comercializarea ilegală de obiecte pirotehnice

Peste 5,5 tone de produse pirotehnice comercializate ilegal au fost confiscate de poliţişti la nivel naţional, într-o lună, a declarat, într-o conferinţă de presă, comisarul-şef Daniel Ghiulţu, director adjunct al Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din IGPR.

Potrivit acestuia, în perioada sărbătorilor de iarnă, cînd astfel de obiecte sînt scoase la vînzare pe piaţa neagră, oamenii legii întocmesc aproximativ 200-300 de dosare penale, atît celor care vînd produse de acest gen, dar şi celor care cumpără obiecte pirotehnice din alte categorii decît cea care prezintă un risc foarte scăzut pentru populaţie.

“În această perioadă, în medie, facem cam 200-300 de dosare penale la nivel naţional. Sigur, legea mă obligă să fac dosar penal şi împotriva celui pe care îl găsesc cu un singur produs asupra lui sau celui care comercializează un singur produs (…) Pînă în prezent, la nivel ţării s-au confiscat circa 5,5 tone de astfel de produse, dar sîntem la început şi pe măsură ce ne apropiem de sărbători, ele vor creşte într-o progresie geometrică, vă asigur”, a afirmat Daniel Ghiulţu.

El a precizat că obiectele pirotehnice sunt cumpărate fie de pe piaţa neagră din Bulgaria sau Polonia, fie de la importatori autorizaţi care vînd o parte din marfă pirotehniştilor avizaţi şi o parte producătorilor neautorizaţi.

Cetăţenii pot folosi obiecte pirotehnice doar din categoria I, care presupune un risc foarte scăzut, de genul artificiilor. Cele din categoriile II, III şi IV, care sînt considerate periculoase pentru populaţie, nu pot fi folosite în spaţiul public. Astfel de obiecte sînt utilizate doar la evenimente de către pirotehniştii autorizaţi.

Pînă în anul 2005, legea permitea oamenilor să folosească şi obiecte pirotehnice din categoria II, fapt care a dus la înregistrarea a peste 300 de victime, iar o persoană şi-a pierdut viaţa din caza folosirii unor astfel de materiale explozive.

Legea privind regimul materialelor explozive a fost modificată în 2006, iar de atunci numărul celor răniţi a scăzut considerabil, înregistrîndu-se aproximativ 25 de victime pe an, a explicat oficialul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IGPR.

Articole din aceeasi categorie