IGPR: Criminalitatea înregistrează cele mai reduse valori în ultimii ani

Trendul descendent al infracționalității sesizate se menține și în primele patru luni ale anului 2018, criminalitatea înregistrând cele mai reduse valori din ultimii ani – informează Poliția Română, apreciind că România „este o țară sigură, în care criminalitatea este ținută sub control chiar și în noul context european de securitate”.

Potrivit IGPR, în primele patru luni ale anului în curs polițiștii au intervenit la peste 288.000 de sesizări primite de la cetățeni prin serviciul 112 sau direct, ceea ce înseamnă că „la fiecare 36 de secunde un cetățean a avut nevoie de sprijinul Poliției Române”. În 82% din cazuri, polițiștii chemați să acorde sprijin au ajuns la locul sesizării în mai puțin de 10 minute de la apel.

Conform aceleiați surse, numărul faptelor de natură penală sesizate a scăzut cu 0,9% față de perioada similară a anului trecut, iar criminalitatea din mediul rural a scăzut cu 0,7%. Același trend descendent pe primele patru luni ale anului îl înregistrează infracțiunile economico-financiare (-7,2%, comparativ cu anul trecut), iar infracționalitatea de natură judiciară se menține la același nivel. În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, în anul 2018, structurile de investigare a criminalității economice au cercetat peste 3.100 de persoane și au  pus în aplicare măsuri asigurătorii în valoare de peste 360.000.000 de lei. Infracțiunile contra patrimoniului sunt în scădere cu 2,8%. Furturile, în general, au scăzut cu 3,8%. Infracțiunile de tâlhărie se situează pe un trend descrescător, cu 3,5% mai puține  față de perioada similară a anului trecut, și reprezintă 2,2% din totalul infracțiunilor contra patrimoniului.

Infracțiunile sesizate contra persoanei au înregistrat o creștere cu 7,7%. În această categorie, ponderea cea mai mare o ocupă faptele de loviri sau alte violențe, în creștere cu 6,4%. În acest caz – precizează IGPR -, un rol important l-a avut schimbarea legislativă privind ordinul de protecție, tot mai multe victime ale violenței domestice având încredere să sesizeze poliția. În celelalte cazuri este vorba despre situații spontane, produse pe fondul unor divergențe sau al consumului de alcool.

Infracțiunile de omor au înregistrat o scădere cu 6,8% față de perioada similară a anului 2017, iar violurile au scăzut cu 1,3%. În ceea ce privește violența domestică, numărul victimelor care au avut încredere să sesizeze faptele, poliției, a crescut cu aproximativ 11%. Infracțiunile grave comise cu violență (omorul, tentativa de omor, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte și uciderea ori vătămarea nou-născutului de către mamă) au reprezentat 0,46% din totalul infracțiunilor sesizate privind violența domestică. La începutul anului 2018, se aflau în lucru 1.642 de ordine de protecție, cu 51% mai multe decât la începutul anului 2017.

În domeniul combaterii criminalității organizate, structurile Poliției Române au desfășurat, sub coordonarea DIICOT și în cazurile proprii de urmărire penală, peste   340 de acțiuni operative, în urma cărora au fost destructurate aproximativ 50 de grupări infracționale de criminalitate organizată. Faptele cercetate implică un pericol social deosebit – trafic de droguri, trafic de persoane, falsificare de monedă sau finanțarea terorismului.

„Un aspect căruia Poliția Română îi acordă o atenție deosebită îl reprezintă faptele de ultraj asupra polițiștilor, care au crescut cu 6,4%, de la 78 la 83 de fapte. Creșterea gradului de siguranță a polițiștilor la intervenții și îmbunătățirea condițiilor de lucru reprezintă priorități instituționale. Pentru aceasta, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, au fost alocate deja sumele necesare pentru achiziționarea a 2.200 de veste antiglonț, 6.600 de maiouri antiglonț, precum și căști de protecție, în valoare de 1.000.000 de lei. De asemenea, au fost distribuiți 7.000.000 de lei unităților teritoriale pentru reabilitarea sediilor de poliție. Pe lângă aceste demersuri, au fost demarate module de pregătire tactică a polițiștilor, precum și demersuri legislative de întărire a autorității polițistului” – precizează IGPR.

Conform aceleiași surse, în acest an vor intra în dotarea Poliției Române aproape 1.300 de autospeciale noi, „care vor contribui la îmbunătățirea modului în care polițiștii răspund la solicitările cetățenilor, precum și la creșterea gradului de siguranță pe care polițiștii o au la intervenții”.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie