IGPR: 313 dosare penale întocmite în urma implementării programului de combatere a pirateriei software

Un număr de 313 dosare penale au fost întocmite în urma implementării programului de combatere a pirateriei software, desfăşurat de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Business Software Alliance.

În 2012, în cadrul acţiunilor de combatere a pirateriei software în rîndul companiilor şi distribuitorilor din România, IGPR a efectuat 691 de verificări, în urma cărora au fost înregistrate 313 dosare penale. software.resizedAu fost depistate 351 de persoane care sînt cercetate pentru săvîrşirea de infracţiuni de încălcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, iar în 126 dosare penale a fost dispusă începerea urmăririi penale, fiind indisponibilizate peste 3.000 de sisteme informatice, echipamente specifice sau sisteme de stocare a programelor. În ceea ce priveşte programele aparţinînd membrilor Business Software Alliance, există 17 condamnări în 2012, dintre care 4 condamnări pronunţate împotriva administratorilor unor companii care au utilizat software piratat, iar 12 pentru cazuri de distribuire de programe pentru calculator pirat – informează IGPR, printr-un comunicat remis presei.

„Unul dintre cazurile investigate în 2012 a fost la Timişoara, unde a avut loc o verificare la nouă puncte de lucru a două companii ce aveau ca obiect de activitate servicii de printare şi fotocopiere. Verificarea a condus la identificarea a 11 sisteme de calcul pe care erau instalate programe în mare parte nelicenţiate, aparţinînd companiilor membre Business Software Alliance, Autodesk Inc. şi Microsoft Corporation. Titularii drepturilor de autor au formulat plîngere penală şi cerere de despăgubiri pentru 12.670 euro, inclusiv daune morale. După verificare, cele două companii au intrat în legalitate prin achiziţionarea licenţelor necesare şi i-au despăgubit pe titularii drepturilor de autor încălcate” – se precizează în comunicatul IGPR.

În ce priveşte activităţile de distribuire de software neautorizat, comunicatul IGPR precizează că „o companie cu sediul în Oradea şi punct de lucru în Cluj-Napoca a achiziţionat, în perioada iulie 2011- noiembrie 2012, pachete de Office 2003 Standard Edition incomplete – fără certificat de autenticitate – din Suedia şi le-a comercializat în România, atît prin punctul de lucru din Cluj-Napoca, cît şi online. Prin revînzarea unui software neînsoţit de certificat de autenticitate, Evotrade nu doar că s-a expus riscului de investigaţie penală, dar şi-a pus şi clienţii în situaţia de a utiliza programe nelicenţiate corect, faptă care reprezintă infracţiune. Din momentul în care au fost descoperite aceste activităţi, Evotrade a încetat orice activitate neconformă legii, a demarat procedurile necesare intrării în legalitate şi contactarea clienţilor în vederea recuperării acestor pachete şi restituirii preţului plătit”.

În cadrul campaniei comune IGPR-BSA „Poţi să treci de orice verificare cu bine?”, derulată începînd din septembrie anul trecut, 30.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile asociate pirateriei software. Pînă la 31 martie inclusiv, 7.513 din aceste companii au primit consultanţă BSA referitoare la modul în care se poate realiza un audit software, iar 3.183 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate în continuare de BSA sau chiar membrii BSA în legătura cu cele mai avantajoase variante de intrare în legalitate – se mai precizează în comunicatul IGPR.

Rolul activităţilor de prevenire desfăşurate în cadrul Campaniei „Poţi să treci de orice verificare cu bine?” este de „a atrage atenţia agenţilor economici cu privire la consecinţele legale, la riscurile de de securitate a informaţiilor confidenţiale, precum şi la cele legate de imaginea companiilor, care decurg din utilizare de programe de calculator fără licenţă”.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie