Fiii Cămăraşului au obţinut Premiul Special la Festivalul Internaţional de la Podlasie – Polonia

 1Prin managementul organizatoric şi valoarea ansamblurilor participante, Festivalul-concurs de dans şi muzică populară desfăşurat în regiunea Podlasie din Polonia îşi are binemeritata sa rezonanţă internaţională.

La cea de a lX-a ediţie, desfăşurată în ultima săptămână a lunii iulie în mai multe locaţii ale regiunii, au fost selectate şi au primit invitaţia de participare 24 de ansambluri artistice din Italia, Cipru, Slovacia, Ungaria, Belarus, Rusia, Ucraina, Maroc, Croaţia, Lituania şi alte ţări, România fiind reprezentată de unul dintre cele mai bune ansambluri folclorice ale judeţului nostru, Fiii Cămăraşului. La această mare, frumoasă şi bine mediatizată manifestare folclorică continentală, fiecare ansamblu artistic a susţinut câte trei spectacole juriFIII_Camarasuluizate în localităţi diferite, reprezentanţii noştri urcând pe scenele din Grodek, Zabludow şi Bialystok – centru de coordonare al festivalului.

Fiii Cămăraşului, prin sensibilitatea şi acurateţea interpretativă a Suitei de dansuri de pe Câmpie, a Suitei din Cămăraşu, Dansurilor din Codru, Maramureş şi Moldova, au impresionat nu doar publicul ci şi juriile concursului, confirmând şi în Polonia aprecierea impresarului – director artistic al Ansamblului „Dor Transilvan’”, Tibi Groza, conform căreia formaţia din Cămăraşu este una din cele mai bune din Transilvania.

Şi cum cezarului trebuie să-i dăm ce i se cuvine, o facem cu plăcere amintind că tinerii dansatori din Cămăraşu, ale căror mişcări şi paşi din jocul tradiţional românesc sunt modelate cu profesionalism şi răbdare de familia Sebastian şi Anca Marchiş, se bucură de condiţii de pregătire şi cele patru costume populare ce reprezintă zonele etnofolclorice aduse pe scenele ţării şi Europei ca rezultat al preocupărilor primarului comunei, Marcel Iancu Mocean. Fiul şi fiica acestuia, precum mulţi alţi membri din acest ansamblu, au făcut din dansul popular o adevărată disciplină de studiu încă de când erau la grădiniţă. Şi, cum pasiunea, munca perseverentă şi spiritul performanţei colective sunt şi generatoare de satisfacţii artistice, acestea se concretizează prin numeroasele participări la festivaluri folclorice inter3ne, dar şi prin repetatele spectacole oferite iubitorilor de dans popular din Bulgaria, Turcia, Polonia, Lituania, Serbia, Grecia şi Italia, de unde au adus meritate trofee şi diplome în vitrina ansamblului.

Dacă în 2015 au adus premiul de interpretare a dansului unguresc la Festivalul minorităţilor de la Tulcea, acum şi-au îmbogăţit colecţia cu Premiul Special şi cu alte cadouri primite în Poloni2a.

Remarcabil! a fost concluzia directorului festivalului şi a vice-preşedintelui Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului regional, care au subliniat: „Nu este nevoie să mai motivăm acest premiu, folclorul românesc este incredibil de valoros şi încă nedescoperit de noi. Prin acest premiu, dorim cu adevărat să găzduim mult mai des aici această adevărată valoare”, aprecieri la care subscrie şi reporterul cu propriile aplauze!

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie