Grigore Leșe și Dor Transilvan

Clujenii iubitori de folclor sunt așteptați în 26 septembrie să participe la spectacolul folcloric “Grigore Leșe și Dor Transilvan”, organizat de Fundația culturală Etnostar în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Evenimentul are loc în contextul aniversării a 25 de ani de activitate artistică a ansamblului folcloric Dor Transilvan al Companiei de Transport Public din Cluj Napoca, in calitate de mesager cultural al Clujului în festivaluri internaționale.
Timp de 25 de ani, ansamblul folcloric Dor Transilvan a reprezentat Clujul și România în peste 80 de festivaluri internaționale, pe trei continente: Europa, America și Asia.
Începută în 1995 prin participarea la festivalul concurs-internațional de la Middlesbrough, Anglia, activitatea de reprezentare culturală a Clujului a consemnat de-a lungul anilor cîteva momente deosebit de importante.
Obținerea trofeului “Oscar pentru folclor” la festivalul internațional din Gorizia, 1999, a reprezentat pentru ansamblul Dor Transilvan o nouă confirmare a statutului de mesager cultural al folclorului românesc.
Anul 2017 a fost anul reprezentării Clujului la manifestarile culturale organizate în două orașe infrațite cu municipiul Cluj Napoca: Rockford, Ilinois, SUA și Suwon, Corea de Sud. A fost anul în care ansamblul Dor Transilvan a reușit performanța de a reprezenta Clujul pe trei continente: Europa, America și Asia. Cea mai importantă reprezentare a Clujului și României în festivaluri internaționale a avut loc în 2018, anul Centenarului Marii Uniri, când ansamblul a participat la festivalul internațional de la Shanghai, fiind urmărit pe postul național de televiziune de peste 200 milioane de telespectatori.
„Colaborarea cu Grigore Leșe la realizarea acestui spectacol aniversar se datorează valorii acestui artist, acurateții și autenticității repertoriului său. Un model de valorificare scenică a folclorului românesc pe care îl urmează și ansamblul Dor Transilvan”, au transmis organizatorii.
Pentru a proteja publicul iubitor de folclor în aceasta perioada de pandemie, spectacolul aniversar al ansamblului Dor Transilvan se va desfășura în aer liber, în parcul Etnografic Romulus Vuia, respectând măsurile de distanțare socială, cu un numar maxim de 400 de spectatori.

Articole din aceeasi categorie