UNITER 2020

Premii importante pentru Naționalul clujean! Oana Cristea Grigorescu premiul pentru critică de teatru

Juriul final al Galei UNITER 2020-Radu Apostol/regizor, Cosmin Ardeleanu/scenograf, Doru Mareș/critic de teatru, Crina Mureșan/actriță, Cristina Rusiecki/critic de teatru-și-a făcut cunoscute opțiunile luni, 21 septembrie, pe scena Teatrului de Vară din Parcul ”Nicolae Romanescu” Craiova. Și Craiova a fost aleasă dintr-un singur și întemeiat motiv, aniversarea celor 170 de ani de la înființarea Teatrului Național ”Marin Sorescu”, o istorie spirituală ce trebuie aprecată la adevărata ei valoare. Nu în ultimul rând, trebuie menționat încă un lucru, aniversarea celor 30 de ani de UNITER, uniune artistică ce nu mai are nevoie de prezentări speciale, un UNITER ajuns, ca să-l citez pe Ion Caramitru, ”o insulă înconjurată de intemperii”. În timp ce Galele UNITER sunt, să recunoaștem acest lucru, momente de bucurie comună, artiști și spectatori deopotrivă, sub aceeași umbrelă a artei spectacolului.

Teatrul Național Cluj-Napoca

Dă lovitura și nu exagerez cu nimic făcând această afirmație. Dă lovitura cu două spectacole, Chiritza în concert, respectiv Furtuna, spectacole asupra cărora m-am oprit de mai multe ori, anticipând mai de fiecare dată, nominalizări și premii. Iată că nu m-am înșelat deloc. Naționalul clujean obține trei premii și încă trei premii la categoriile principale. Asupra lor măî voi opri în rândurile care urmează.

Chiritza în concert, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea, primește două premii UNITER: cel mai bun spectacol, respectiv pentru Anca Hanu, actriță în rol principal (”Chiritza Bârzoi”). Alături de Anca Hanu aflându-se Cornel Răileanu (”Bârzoi”), Mihnea Blidariu (”Aristitza”), Cristian Rigman (”Calipsitza”), Sânziana Tarța (”Lulutza”), Miron Maxim (”Gulitză”), Matei Rotaru (”Leonash”), Radu Dogaru și Cosmin Stănilă (”Șarlatanii”). Echipa artistică este completată de Alexandra Constantin (scenografia), Jenel Moldovan (maestru de lumini), Răzvan Pojonie (regia tehnică), Mădălina Mânzat (lumini), Marius Rusu și Vlad Negrea (sonorizare) și trebuie să le reamintesc pe Ada Milea și Anca Hanu care semnează cântecele, reușita poartă semnăturile tuturora.

Anca Hanu (n. Brașov, 1981) obține UNITER în preajma zilei de naștere, 24 septembrie! Un cadou mai frumos nici nu se putea. Devine actrița Naționalului din Cluj-Napoca în anul 2006. Și încă o informație, ”Chiritza în concert” se va putea (re)vedea duminică, 4 octombrie, 19.00!!!

Premiul pentru actriță în rol principal i-a mai fost acordat, mă refer la rolul titular din spectacolul ”Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, regia Tudor Lucanu, 2015. Mai trebuie menționată și nominalizarea la Premiul pentru debut la Galele UNITER, pentru rolul ”Grace” din spectacolul ”Purificare” de Sarah Kane, regia Andrei Șerban, 2007. Am amintit faptul că Ada Milea și Anca Hanu sunt și autoarele cântecelor. Împreună au obținut Premiul Special pentru muzica spectacolului ”Sânziana și Pepelea”, la Festivalul Comediei Românești, București, 2014. Vedeți cum se leagă lucrurile!

Cât privește Teatrul Național clujean a mai fost prezent în Galele UNITER, spectacolul ”Purificare” primind 6 nominalizări, două devenind premii, actriță în rol principal (Andreea Bibiri) și Cristian Grosu (Premiul pentru debut).

Al doilea spectacol care intră în istoria premiilor Galelor UNITER este ”Furtuna” de William Shakespeare, regia Tompa Gabor, premiera în 11 octombrie, 2019. Laureatul este Cristian Grosu (n. Iași, 1981), care obține Premiul pentru actor în rol secundar, ”Caliban”. Și acest premiu vine în întâmpinarea unui alt eveniment aniversar, marcat la 30 decembrie.

Oana Cristea Grigorescu: premiul pentru critică de teatru

Oana Cristea Grigorescu este redactor la Radio România, redacția Teatrul Național Radiofonic și critic de teatru, membru AICT (Asociația Internațională a Criticilor de Teatru). Este doctor în muzică al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj (cu teza Mass-media şi artele sunetului. Strategii ale relaţionǎrii şi reflectǎrii, 2011) şi membu UNITER din anul 1997. A activat între 1995-2016 ca jurnalist cultural la Radio România Cluj unde a fost coordonator al programelor culturale în ultimii opt ani, până în 2016. În perioada de activitate la Radio Cluj a fost corespondent regional pentru Radio România Cultural și a realizat în tot acest timp emisiunile de teatru și arte. Și-a asumat programatic reflectrea critică a noilor tendințe estetice în spectacolul sonor prin studii și interviuri apărute în revistele românești și internaționale de teatru. De asemenea, contribuie cu articole la dosarele tematice despre teatrul românesc în reviste românești și străine (Caietele masca, Vatra, revista italiană Hysrtio, revista germană Aurora Magazine). Este constant invitată în juriile festivalurilor de teatru, moderează dezbateri critice și susține ateliere despre teatrul radiofonic în festivalurile românești. (Gala HOP, Festivalul de teatru scurt Oradea, Festivalul FESTin pe Bulevard, Festivalul Bucharest Fringe, DraMa, Festivalul de teatru Piatra Neamț…)

Palmares UNITER 2020

Voi menționa premiile acordate: actor rol principal-Lucian Ionescu (Teatrul Excelsior București; rol ”Gomez Addams” din ”Familia Addams”, regia Răzvan Mazilu) * actriță rol secundar-Pușa Darie (”Mama” din ”Dandul delhi” de Ivan Vîrîpaev, regia Radu Afrim, T. N. Iași) * regie-Eugen Jebeleanu (pentru spectacolul ”Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba”, ARCUB) * Video Mapping-Andrei Cozlac (TN Iași) * debut-Andrei Chifu (TN Mihai Eminescu Timișoara) * scenografie-Cristina Milea pentru scenografia spectacolului ”Legături primejdioase”, Teatrul MIC București) * Premii pentru întreaga activitate: Rodica Mandache, Mircea Rusu (actori), Dragoș Galgoțiu (regizor), Constantin Ciubotariu (scenografie), Mya Liontescu (critică de teatru) * machiaj de scenă-Mihaela popa * Premiul de Excelență-Festivalul Național de Teatru * teatru de păpuși și marionete-Puppets Occupy Street, ediția 2019, Teatrul Colibri, Craiova * teatru-dans: Centrul Independent Coregrafic LINOTIP *

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie