Emil Boc: Chiar dacă ne doare, bacalaureatul din acest an este un moment al adevărului

Examenul de bacalaureat din acest an reprezintă un moment al adevărului, o poză nedeformată a realităţii româneşti şi era necesar chiar dacă doare, iar această stare de fapt va putea fi depăşită în primul rînd prin seriozitatea profesorilor şi a elevilor, a declarat, luni seara, premierul Emil Boc.

„Eu cred că acest bacalaureat a fost şi un moment al adevărului, adică o poză reală, nedeformată a realităţii româneşti. Că ne doare, e adevărat. Că trebuie abia să pornim pentru a îmbunătăţi, este la fel de corect. Dar cred că prin seriozitatea profesorilor şi a elevilor, în primul rînd, vom putea depăşi această stare de fapt pe care o avem. Dar trebuia să fie un moment zero de la care să pornim şi să spunem că nu se mai poate să ne amăgim cu acest examen al bacalaureatului în care mulţi erau implicaţi şi luau note fără să aibă acoperire în cunoştinţe. Acum trebuie să se ştie că, începînd cu bacalaureatul şi continuînd cu celelalte diplome pe care le obţine în viaţă un student, ele contează şi au acoperire în realitate”, a spus primul-ministru la TVR1.

El a arătat că, în primul rînd, prin contribuţia şcolii trebuie lămurită şi criza valorilor prin care trece România în momentul de faţă. „În România avem cu adevărat o criză a valorilor. Nu mai ştim ce este valoare sau non-valoare. Se promovează cu obstinaţie grosolănia prostului gust, un fel de opulenţă iarăşi de prost gust, nu există modele pentru tînăra generaţie, ceea ce se promovează inconştient de cele mai multe ori nu are nimic de-a face cu crearea unui viitor pe bază de muncă, cinste, sudoarea frunţii şi promovăm lucruri facile şi de cele mai multe ori de prost gust. Acest lucru trebuie lămurit, în primul rînd, de la şcoală. Şcoala trebuie să fie instrumentul prin care se promovează valori, se cultivă valori, se încurajează munca, răsplata pe bază de muncă şi banul cinstit”, a afirmat premierul.

Întrebat dacă la această criză a valorilor nu contribuie şi faptul că tinerii privesc cu confuzie la faptul că la nivel înalt se promovează prin alte mijloace decît cele de bun-simţ, cel mai recent exemplu de acest fel fiind cel al consilierei de la Ministerul Transporturilor care a fost angajată, deşi fusese condamnată pentru un caz de corupţie înregistrat în acelaşi minister, primul-ministru a spus „aşa este”, adăugînd că a salutat decizia de concediere a persoanei respective.

În ceea ce priveşte perspectiva de creştere a salariilor cadrelor didactice, premierul Boc a subliniat că legea salarizării personalului bugetar pe 2012 va oferi atît cît va putea economia românească la momentul promovării actului normativ. „Aşteptăm prognozele pe care le vom avea cu Comisia Europeană în octombrie, în baza cărora se vor face proiectele de buget pe 2012, inclusiv în privinţa legii salarizării”, a spus şeful Guvernului, arătînd că numai dacă va mai fi confirmată prognoza de creştere economică de 3,5% pentru 2012 se va avea în vedere o perspectivă mai optimistă de creştere a salariilor.

El a susţinut că nu vor fi făcute promisiuni de creştere a salariilor fără acoperire bugetară, chiar dacă este an electoral, însă, în acelaşi timp, nu se va mai pune problema diminuării drepturilor existente pentru bugetari dacă rezultatele economiei vor trece iarăşi pe negativ.

Articole din aceeasi categorie