Ebola: Prudenţă a autorităţilor medicale americane privind serul “miraculos”

Un înalt oficial american din domeniul medical s-a declarat prudent în privinţa eficacităţii unui ser experimental, administrat celor doi americani infectaţi cu Ebola şi descris uneori drept “miraculos”, în primul rînd pentru că este dificil să fie produs în cantitate mare, informează miercuri AFP.

Potrivit unui medic citat de CNN, care a îngrijit-o pe Nancy Writebol, o misionară în vîrstă de 60 de ani şi pe doctorul Kent Brantly, de 33 de ani, amîndoi infectaţi cu Ebola în Liberia, acest tratament a atenuat simptomele infecţiei la ce de-al doilea pacient, după ce i-a fost administrată a doua doză. Deşi starea dr. Brantly era gravă săptămîna trecută, după ce a primit serul cu anticorpi el a putut să se ridice şi să poată fi transportat cu avionul sanitar în SUA. Nancy Writebol, adusă marţi cu avionul din Liberia, prezintă şi ea semne de ameliorare.
În prezent nu există niciun tratament pentru a combate acest virus foarte virulent, apărut 1976 şi a cărui mortalitate este între 60 şi 90%. Epidemia, fără precedent, care afectează Liberia, Sierra Leone şi Guineea, s-a soldat deja cu moartea circa 900 de persoane.

Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american de alergii şi boli infecţioase (NIAID), a recunoscut că serul are “o anumită eficacitate, însă doar la aceşti doi pacienţi”. De fapt, nu putem spune că acest stadiu de tratament este promiţător”, a declarat el AFP. El a confirmat că aceşti anticorpi, denumiţi ZMapp, au fost administraţi celor doi pacienţi fără ca iniţial autorităţile medicale să fie informate. Pentru a confirma eficienţa acestui tratament trebuie realizate teste clinice asupra unui număr mai mare de bolnavi, ceea ce este deocamdată foarte dificil avînd în vedere numărul “insuficient de doze”, a explicat directorul NIAID.

Ţinînd cont de complexitatea recombinării genetice pentru obţinerea lui, sînt necesare mai multe luni pentru fabricarea chiar şi a unei mici cantităţi, a mărturisit dr Fauci. Potrivit lui, rezultatele testelor clinice ar trebui să fie disponibile pînă în ianuarie anul viitor, iar un vaccin ar putea fi gata de abia la mijlocul anului 2015.

Articole din aceeasi categorie