Doar 30% dintre părinţii britanici îşi duc copiii la stomatolog în caz de dureri dentare

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie ar putea economisi milioane de lire în cazul în care copiii care acuză dureri dentare ar fi duşi de părinţi mai întâi la un medic stomatolog, înainte de apela la alte variante de tratament, conform unui studiu recent, citat de Press Association.

Oamenii de ştiinţă au semnalat o tendinţă „îngrijorătoare” de utilizare insuficientă a serviciilor stomatologice după ce au descoperit că unii copii sunt prezentaţi de părinţi la alte cadre medicale, precum medici generalişti, asistente sau la camera de gardă a spitalelor.

O echipă de specialişti de la Universitatea Queen Mary din Londra a examinat date de la aproape 7.000 de părinţi care au trecut pragul farmaciilor din capitala Marii Britanii pentru a cumpăra analgezice pentru copiii lor. Dintre aceştia, 65% cumpărau astfel de medicamente pentru durerile dentare.

În cadrul sondajului, părinţii au fost întrebaţi dacă au apelat la un medic sau serviciu medical înainte de a intra în farmacii. Doar 30% au declarat că şi-au dus copiii la stomatologie.

15% dintre părinţii care au participat la sondaj au menţionat că au apelat la un medic generalist sau la o asistentă medicală.

28% dintre copiii cu dureri dentare fuseseră văzuţi de până la patru cadre medicale diferite.

31 dintre părinţi au declarat că şi-au dus copiii la camera de gardă a spitalelor, iar 57 au recunoscut că au apelat la centrele NHS pentru răni minore sau la un alt tip de centru pentru intervenţii de urgenţă.

Cercetătorii britanici, care au publicat studiul în jurnalul BMJ Open, au calculat că NHS cheltuieşte circa 2,3 milioane de lire anual dacă minorii cu dureri dentare sunt prezentaţi altor cadre şi servicii medicale decât cele specializate în stomatologie.

„Faptul că doar 30% dintre copiii cu dureri dentare au văzut un medic dentist înainte de a se apela la farmacie subliniază o tendinţă îngrijorătoare de utilizare insuficientă a serviciilor stomatologice”, a subliniat dr. Vanessa Muirhead din cadrul Institutului stomatologic al Universităţii Queen Mary, una dintre principalii autori ai studiului.

„Copiii care acuză dureri dentare trebuie să fie văzuţi de un medic stomatolog pentru diagnosticare şi pentru tratamentul cariilor. Un dinte cariat netratat poate duce la dureri şi mai mari, abcese şi posibila deteriorare a danturii definitive a copilului”, a precizat specialista.

„Aceşti copii nu numai că nu au fost văzuţi de un dentist înainte de vizita la farmacie, ci au fost văzuţi de un medic generalist şi alte cadre medicale din afara stomatologiei. Această utilizare excesivă a numeroase servicii medicale, inclusiv camera de gardă, costă NHS o sumă substanţială într-o perioadă în care reducerea pierderilor reprezintă o prioritate guvernamentală”, a declarat Muirhead.

Articole din aceeasi categorie