DNA Cluj: Chestorul Ioan Păcurar face declaraţii care “nu corespund realităţii’’

Administratorul companiei de salubrizare Brantner Vereş, Călin Stoia, arestat în dosarul ‘’şpagă la primărie’’ pentru dare de mită, a declanşat un adevărat război între Serviciul Teritorial Cluj al DNA şi Inspectoratul Poliţiei Judeţene Cluj. Disputa dintre cele două instituţii a apărut după ce IPJ Cluj i-a permis lui Stoia să urmeze proceduri şi fizioterapie la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca.

Presa a dezvăluit la începutul acestei săptămîni că Stoia beneficiază în arest de un tratament preferenţial şi că în virtutea acestui fapt merge aproape zilnic cîte două ore la Spitalul de Recuperare, la bazin,  unde face şi exerciţii pentru coloană. În acest context s-a pus în discuţie modul în care este respectat articolul 1391 din Codul de procedură penală, în care se precizează că arestatul poate urma tratament medical, dar numai sub pază permanentă. Presa a dezvăluit că în perioada în care Stoia făcea tratamentul nu era niciun gardian pe holurile spitalului sau în cabinetele în care acesta făcea exerciţii.

IPJ Cluj a venit cu lămuriri vizavi de acest aspect, arătînd că  tratamentul respectiv a fost solicitat de Stoia. ‘’În urmă cu 10 zile, arestatul preventiv S. Călin a solicitat efectuarea unui consult medical, medicul unităţii recomandînd efectuarea de investigaţii medicale de specialitate. Această solicitare a fost adusă la cunoştinţa procurorului şef al DNA, care şi-a dat acordul pentru efectuarea de investigaţii de specialitate. Urmare a efectuării acestor investigaţii, medicii specialişti au recomandat efectuarea unor proceduri medicale şi fizioterapie în baza unui grafic de tratament. Şeful Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj a verificat dacă în sistemul penitenciar din ţară există posibilitatea efectuării tratamentului prescris persoanei arestate preventiv, însă nu a fost identificată nicio locaţie în acest sens’’, se menţionează în comunicatul IPJ Cluj. Potrivit IPJ, arestatul preventiv este escortat zilnic la Spitalul Clinic de Recuperare din municipiul Cluj-Napoca şi supravegheat în permanenţă de către un poliţist din cadrul Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă în ţinută civilă, pe toată durata desfăşurării tratamentului.

DNA arătat însă că declaraţiile reprezentanţilor IPJ Cluj nu corespund realităţii, în cazul omului de afaceri Călin Stoia, care face zilnic deplasări la Spitalul de Recuperare Cluj, deşi este arestat în dosarul ‘’Apostu’’. ‘’În prezenta cauză, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj, care îl avea în custodie pe inculpatul Călin Stoia, nu a făcut nicio comunicare Serviciului teritorial Cluj nici cu privire la efectuarea de investigaţii de specialitate şi nici cu privire la procedurile de recuperare efectuate la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj, de care a beneficiat inculpatul aflat în arest preventiv. Prin urmare, atît informaţia conţinută în comunicatul emis de IPJ Cluj referitoare la aceste aspecte, cît şi declaraţia inspectorului şef al IPJ Cluj, chestor Ioan Păcurar, nu corespund realităţii’’, precizează DNA, într-un comunicat de presă. DNA susţine că, potrivit art. 1391 din Codul de procedură penală, privind tratamentul medical sub pază permanentă, ‘’în cazul în care, pe baza actelor medicale, se constată că cel arestat preventiv suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua medicală a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, administraţia locului de deţinere dispune efectuarea tratamentului sub pază permanentă în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii Publice, motivele care au determinat luarea acestei măsuri fiind comunicate de îndată procurorului’’.

Poliţiştii le dau lecţii de procedură procurorilor DNA
Precizările DNA Cluj nu au rămas însă fără reacţii din partea conducerii IPJ Cluj. Instituţia condusă de Ioan Păcurar susţine că articolul 139 indice 1 din Codul de procedură penală  face  referire  strict la tratamentul  medical sub pază permanentă  care îşi are corespondentul   în art. 27  din H.G nr. 1897/2006  pentru aprobarea    Regulamentului  de  aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

“Cu privire la acest aspect ,  precizăm că persoanele care asigură  paza   locului de deţinere dispun efectuarea tratamentului în baza actelor medicale şi informează     procurorul cu privire la necesitatea luării acestei măsuri. În conformitate cu art. 50 din  Legea nr. 275/2006 dreptul la asistenţă medicală este un drept garantat al persoanei deţinute, nesupus aprobării altor instituţii. În cazul de faţă, este vorba de aplicarea art. 50 din Legea nr. 275/2006 coroborat cu art. 26  din H.G  nr. 1897)2006    care defineşte asistenţa medicală ambulatorie, acestei proceduri făcîndu-i obiectul şi numitul S. Călin; Această formă de asistenţă medicală nu e supusă informării/ confirmării procurorului de caz. Înainte de luarea  măsurii de tratament ambulatoriu,  persoana arestată preventiv a urmat un tratament medicamentos care nu şi-a produs efectul scontat, fapt ce a dus la necesitatea efectuării de investigaţii medicale complexe despre care a fost informată  telefonic şi conducerea D.N.A –Serviciul Teritorial Cluj de către şeful  Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă Cluj.

Precizăm că în această situaţie s-au aflat în cursul anului 2011 alte 47 persoane  reţinute sau arestate preventiv, acestea urmînd un tratament ambulatoriu,    nu doar  persoana în discuţie. Toate persoanele care se află în  Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă beneficiază de aceleaşi drepturi şi obligaţii conform reglementărilor legale în vigoare’’, au explicat reprezentanţii IPJ Cluj.  Pe 9 noiembrie, primarul Sorin Apostu a fost reţinut de DNA şi apoi arestat pentru 29 de zile printr-o decizie a Curţii de Apel Cluj sub acuzaţia că a luat mită în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare.  Tot atunci, Călin Stoia, administrator al companiei de salubrizare Brantner Vereş, a fost arestat pentru 29 de zile pentru dare de mită. Ulterior, Curtea de Apel Cluj a decis prelungirea cu 30 de zile a arestării celor doi, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat măsura la sfîrşitul săptămînii trecute.

C.P.

Articole din aceeasi categorie