Deputatul Aurelia Cristea: Primarul Boc este incapabil să îşi respecte promisiunile bugetare

Deputatul social democrat de Cluj, Aurelia Cristea susţine că primarul Emil Boc este incapabil să îşi respecte promisiunile bugetare. Ca argument în acest sens, parlamentarul prezintă priorităţile pe care municipalitatea le-a anunţat în acest an şi despre care spune că sînt obiective de investiţii nerealizate anii trecuţi. „Priorităţile anunţate pe site-ul primăriei nu sînt corelate cu strategia oraşului în perioada 2014-2020 iar o simplă consultare a strategiei Clujului în perioada 2007-2013 arată că nici 10% din obiectivele anunţate nu au fost îndeplinite şi multe dintre priorităţile de acum se regăsesc în strategia veche” a declarat deputatul Aurelia Cristea, preşedintele PSD Cluj-Napoca, adăugînd că, de fapt, priorităţile din 2016 sînt copy/paste după cele din 2015 şi din anii anteriori. Una dintre priorităţile bugetare din acest an şi care a mai fost anunţată şi în anii trecuţi urmăreşte: „să finalizăm etapa a doua a reabilitării Pieţei Unirii şi pietonalizarea laturii de vest”. Cristea spune că acest obiectiv vine cu o întîrziere de aproape un deceniu pentru că administraţia nu a respectat planul de amenajare a pieţei, traficul auto nefiind suspendat pe laturile vestică şi estică, aşa cum prevedea planul iniţial.

Parlamentarul mai dezvăluie că în planul de investiţii din acest an figurează modernizarea podurilor Traian şi Garibaldi în condiţiile în care acestea au fost anunţate şi în 2014, dar nu au fost realizate.

Deputatului PSD mai spune că printre promisiunile din acest an se regăsesc şi cîteva de natură populistă. „«Să derulăm concursuri de soluţii vizînd reabilitarea Turnului Pompierilor, reabilitarea zonei Cetăţuie, valorificarea Someşului şi amenajarea unor zone de agrement pe malurile rîului», denotă populism. De pildă, primăria nu poate reabilita Cetăţuia în întregime atîta timp cît nu recuperează arealul în întregime de la privaţi. Apoi, reabilitarea zonei verzi a Cetăţuii nu cuprinde spaţiul verde al Turnului Paraşutiştilor şi baza sportivă din apropiere, care ar dubla suprafaţa verde şi de loisir printr-un proiect mai amplu de reabilitare. Un concurs de soluţii ar trebui să includă întreaga zonă şi parteneriate publice-private pentru a avea alei pietonale în aceste zone unde acum sînt garduri. Traficul sporit ar conduce la închirierea terenurilor de sport din zonă. Concursurile de soluţii privind amenajarea Someşului sînt anunţate nu doar anii trecuţi, ci şi în strategia 2007-2013 a oraşului’’, explică Aurelia Cristea.

Un alt obiectiv propus de Primărie urmăreşte: „Să finalizăm noul complex sportiv şi de agrement din cartierul Gheorgheni în parteneriat cu Compania Natională de Investiţii, în zona fostului cartodrom, pe 9,4 hectare”. Cristea susţine că acest proiect nu se corelează cu propunerea de Parc Est – Între Lacuri acceptat de municipalitate în urma unei petiţii civice cu aproape 3.000 de semnatari. ‘’Primăria nu a gîndit un plan bugetar multi-anual pentru zonă în ciuda promisiunii de a lega spaţiile verzi existente aflate la doar cîteva sute de metri între ele (baza sportivă – locul de joacă Între Lacuri – Parcul Iulius)’’, susţine deputatul.

Totodată, un alt proiect pe care-l contestă Aurelia Cristea e legat de transformarea ştrandului Sun într-un aquapark modern prin resurse proprii. Deputatul e de părere că în acest caz zona ştrandului ar trebui să se transforme într-un spaţiu verde accesibil mai multe anotimpuri, prin amenajarea a diverse facilităţi de loisir (locuri de joacă, terenuri de sport, acces neîngrădit la Someş etc.), nu doar vara sau iarna, cum propune în momentul de faţă municipalitatea.

Liderul PSD mai crede că şi în cazul obiectivului privind ‘’preluarea Parcului Feroviarilor în vederea transformarii lui într-un parc public” ar trebui organizat un concurs de proiecte pentru ca Parcului Feroviarilor să fie legat de părculeţul din Iris pe malul Someşului avînd astfel un parc nou cu o suprafaţă similară Parcului Central.

Aurelia Cristea mai susţine că o altă serie de investiţii propuse pentru 2016 aveau ca termen de finalizare în mandatele trecute ale lui Emil Boc. Astfel, proiectul „Crearea centurilor ocolitoare ale Clujului şi racordarea Clujului la Autostrada Transilvania Descrierea proiectului: Construirea centurilor ocolitoare a Clujului care să descongestioneze traficul din oraş şi racordarea la autostrada Transilvania a avut termen de realizare: 2010. De asemenea, „Construirea de parkinguri în fiecare cartier important şi în zona centrală’’ a avut termen de realizare: 2009 – 2010”. Un alt proiect inclus pe lista de priorităţi din acest an şi care a avut termen de realizare în 2009 este „Amenajarea zonei Cetăţuia Descrierea proiectului: Redecorarea şi reamenajarea zonei Cetăţuia – monument istoric, punct de referinţă al municipiului Cluj-Napoca. Totodată, pentru 2009 s-a prevăzut realizarea proiectului „Amenajarea malurilor Someşului şi a obiectuvului „Amenajarea turistică a bazei sportive „Parîng”. Din datele furnizate de Aurelia Cristea mai reiese că în 2008 trebuia făcută investiţia privind Reabilitarea Turnurilor Croitorilor şi Pompierilor şi introducerea lor într-un circuit regional al breslaşilor’’.
C.P.

Articole din aceeasi categorie