De vînzare fetiţă chineză pentru 6.000 de euro

– ABC –

Un vechi proverb chinez spune că “un bărbat poate avea tot ceea ce e îşi doreşte în viaţă, în timp ce o femeie se mulţumeşte cu ce i se dă”. Cu o asemenea mentalitate înapoiată şi restricţiile impuse de controlul natalităţii de peste trei decenii în China, nu este de mirare că familiile mai sărace din suprapopulatul gigant asiatic preferă să aibă un băiat ca descendent, mai ales în mediul rural. Spre deosebire de fete, care devin membre ale familiei soţului după ce se căsătoresc, băieţii sînt văzuţi ca o investiţie de viitor, pentru că pot să muncească şi să îngrijească de părinţi la bătrîneţe, notează vineri ziarul ABC.

La adăpostul acestei mentalităţi înapoiate, în China au apărut reţele mafiote sinistre care răpesc fetiţele nedorite de la familiile de ţărani pentru a le vinde apoi cuplurilor urbane, din clasa mijlocie, care nu pot avea copii. Preţul pentru o fetiţă nou născută poate ajunge pînă la 6.000 de euro. În ceea ce Ministerul Securităţii Publice a calificat drept “unul din cele mai mari succese în lupta împotriva traficului de fiinţe umane”, poliţia chineză a arestat 608 persoane şi a eliberat 178 de minore desfiinţînd două reţele care operau în zece provincii.

Potrivit mass-media chineze, la operaţiune au participat 5.000 de poliţişti care investigau cele două cazuri de şase luni. Cercetările au început în martie, cînd poliţia a început să suspecteze existenţa acestei reţele după un accident de trafic în provincia din sudul ţării Sichuan. În ultimii ani, numeroase reţele au fost descoperite transportînd în autobuze publice bebeluşi, cărora le dădeau somnifere pentru a evita să plîngă, legaţi de mîni şi de picioare. Deşi membrii bandei aveau grijă să deschidă genţile în care îi transportau pentru a lăsa copilaşii să respire, în unele cazuri aceştia au murit pe drum.

O altă reţea, descoperită în august în provincia de coastă Fujian, era condusă de o femeie, Chen Xiumei. Potrivit Ministerului Securităţii Publice, un număr de 25 de bande mafiote lucrau în ambele reţele care practicau mituirea medicilor, asistentelor şi funcţionarilor corupţi pentru ca, pentru 1.000 de euro, să se preteze la înscrierea de falsuri în registre pentru a legaliza situaţia. Din aprilie 2009, cînd poliţia a lansat o campanie împotriva traficului de persoane, au fost desfiinţate peste 7.000 de reţele mafiote şi eliberaţi 18.518 de copii şi 34.813 de femei, care erau vîndute bărbaţilor pentru a se căsători.

China a devenit o piaţă rentabilă pentru acest tip de mafii ca urmare a “politicii copilului unic” şi decalajul dintre sexe care face ca băieţii să fie preferaţi. Conform ultimului recensămînt, deja se nasc 118 băieţi la 100 de fete, ceea ce presupune un exploziv risc social, astfel încît 24 de milioane de bărbaţi nu îşi vor mai găsi o soţie în 2020.

Într-o altă operaţiune, desfăşurată în 14 provincii ale ţării în iulie, poliţia a arestat 369 de persoane şi a eliberat 89 de copii cu vîrste cuprinse între 10 şi 4 ani. În 2007, un mare scandal a zguduit China, cînd s-a descoperit că sute de copii cu dizabilităţi au fost răpiţi şi forţaţi să muncească ca sclavi, în fabrici de cuptoare de cărămizi împrăştiate în întreaga ţară.

Articole din aceeasi categorie