Cum vede USL Cluj bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2012

Consilierii USL din deliberativul local clujean reclamă faptul că niciuna din propunerile făcute în cadrul dezbaterilor recente pe tema bugetului pentru 2012 nu se regăseşte în proiectul de hotărîre care va fi supus astăzi aprobării în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului local. Ei a spus că pentru ca proiectul de buget să fie îmbunătăţit şi să nu rămînă în forma în care a fost prezentat la începutul lunii ianuarie au depus o serie de amendamente pentru a fi adoptate în cadrul şedinţei de azi.

Pentru dezvoltarea infrastructurii, consilierii USL au venit cu mai multe amendamente. Unul dintre acestea vizează includerea în bugetul local a sumelor necesare finanţării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru ‘’Şoseaua Urbană Cluj- Napoca Sud’’ (Floreşti-Mănăştur- Zorilor- Mihai Românul -Selgros- Centura Valcele- Apahida) şi demararea investiţiei multianuale la acest proiect. Ei susţin că acest proiect de infrastructură ar asigura fluidizarea traficului auto, ar permite dezvoltarea reţelei pietonale existente în zona centrală şi ar face economie în refacerea tramei stradale la traseul existent. Totodată, un alt amendament vizează transferarea de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a străzilor Oaşului si Borhanci şi alocarea de resurse financiare concrete în lista de investiţii pentru demararea şi finalizarea acestor obiective pînă la 31.12.2012. Tot la capitolul infrastuctură, USL cere preluarea de la CNADNR a Străzii Buna Ziua şi includerea în bugetul local a resurselor financiare concrete pentru realizarea trotuarelor la acest obiectiv.

O altă serie de amendamente propuse de consilierii USL vizează creşterea eficienţei energetice şi dezvoltarea economică. În acest sens, aleşii locali USL propun refaţadizarea zonei centrale şi reabilitarea imobilului Primăriei din Piaţa Unirii 1. Un alt amendament urmăreşte creşterea sumei alocate refaţadizării Zonei Centrale prin diminuarea sumei alocate iluminatului ornamental. Pentru Cultură şi Educaţie, USL propune includerea în bugetul local a finaţării studiului de fezabilitate şi proiect tehnic, precum şi a lucrărilor necesare realizării unui hotel studenţesc, destinat cazării rezidenţilor şi doctoranzilor din Cluj-Napoca. Tot aici, Opoziţia cere construirea unei Săli de Sport la Liceul George Coşbuc şi amenajarea unei parcări la Grădiniţa Degetica (acces strada Venus). Pentru culte şi cultură, USL cere majorarea sumei alocate pentru acest domeniu cu 1.000.000 lei. Totodată, în pachetul de amendamente propus se prevede majorarea cuantumului de burse pentru elevi şi majorarea subvenţiei pentru transport în comun pentru elevi şi studenţi. Astfel, se propune creşterea celor 330 de burse de merit de la 90 la 250 lei, creşterea celor 495 de burse de studiu de la 70 la 150 lei şi a celor celor 2069 de burse de ajutor social de la 60 Ia 100 lei. Pentru acest lucru ar fi nevoie, susţin consilierii Opoziţiei, de 1,4 mii lei.

La capitolul protecţie socială, USL propune creşterea cuantumului premiului acordat cuplurilor de aur care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă de la 500 la 1000 lei.

Un alt domeniu la care USL a venit cu amendamente este Sănătatea. Consilierul local liberal Manuel Chira a declarat că în acest domeniu se doreşte ca în bugetul local pentru 2012 să fie cuprinsă o prevedere care să permită distribuirea din rezerve a sumelor necesare întreţinerii si funcţionarii cabinetului medical din zona Pata Rît. De asemenea, Chira a mai propus crearea unui fond de urgenţă în cunatum de 70.000 lei destinat susţinerii cazurilor sociale grave care necesită internare în reţeaua spitalicească şi care nu posedă asigurare medicală. USL mai doreşte ca deliberativul local să susţină achziţionarea unui elicopter SMURD pentru judeţul Cluj. În acest sens a fost elaborat un amendament care prevede includerea în bugetul local a unei linii de finanţare în vederea realizării unui parteneriat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii, administraţiile publice locale din judeţul Cluj şi judeţele din regiune pentru achiziţionarea unui astfel de aparat.

Liderul PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj a subliniat că pe lîngă toate aceste amendamente e necesar ca aleşii locali să fundamenteze o proiecţie multianuală de buget pentru atingerea obiectivului “Cluj-Napoca 2020- Capitala Culturală Europeană”. De asemenea, Jorj a avertizat că e nevoie de stabilirea unor etape concrete de lucru inclusiv în cadrul subcomisiei de dialog social, pentru regîndirea întregii filosofii de construcţie bugetară anuală şi multianuală, care să presupună o viziune adaptată strategiei de dezvoltare a municipiului pentru perioada 2014-2020.

C. PURIŞ

 

Articole din aceeasi categorie