Corbii îşi amintesc o culoare timp de un an

Corbii au o memorie foarte bună şi îşi pot aminti o culoare timp de un an, arată un studiu japonez, menţionat de AFP.

Păsările care au identificat după culoare capacele de la două tipuri de cutii, una cu mîncare şi alta fără, şi-au amintit culoarea respectivă după 12 luni, spune Shoei Sugita, profesor de zoologie la Universitatea Utsunomiya. În cadrul experienţei, două duzini de corbi s-au familiarizat mai întîi cu recipientele acoperite cu capace roşu şi verde, pline cu hrană, şi cu cele goale, ale căror capace erau galben şi albastru. Păsările au fost apoi împărţite în mai multe grupuri şi testate în privinţa memoriei culorilor asociate cu hrana. Chiar şi cele care nu mai văzuseră de un an capacele au trecut testul cu succes. “Studiul nostru arată că păsările au gîndit şi şi-au folosit memoria înainte să acţioneze”, a adăugat zoologul.

Cercetarea a fost finanţată parţial de o companie de electricitate japoneză, Chubu Electric Power, care vrea să ia măsuri pentru a-i face pe corbi să nu-şi mai facă cuiburile pe stîlpii de electricitate. Corbii sînt dăunători în multe oraşe japoneze, îndeosebi la Tokyo, unde umblă prin lăzile de gunoi înainte ca acestea să fie golite şi împrăştie murdăria pe străzi.

Cercetătorul Sugita a precizat că studiul demonstrează inteligenţa corbilor şi că măsurile destinate să-i îndepărteze ar trebui să ţină seama de acest lucru. “Putem stabili nişte metode specifice folosind memoria corbilor împotriva lor”, a încheiat el.

Articole din aceeasi categorie