Controversatul “protocol Hannibal” al armatei israeliene

Soldatul israelian Hadar Goldin, dispărut vineri în timpul ofensivei armatei israeliene în Fîşia Gaza, a fost declarat oficial mort, după ce iniţial se enunţase ipoteza capturării sale de către mişcarea Hamas, dar nu este clar dacă el a fost ucis de inamic sau de tirurile trupelor israeliene, cotidianul Haaretz, citat de Le Monde, făcînd referire la posibilitatea ca el să fi fost eliminat prin activarea unui protocol al armatei israeliene ce poartă numele de cod “Hannibal”.

Elaborat de înalţi responsabili ai armatei israeliene în anul 1986, după ce Hezbollahul libanez a capturat doi soldaţi israelieni, “protocolul Hannibal” a rămas secret pînă în anul 2003, cînd un medic l-a dezvăluit cotidianului Haaretz împreună cu întreaga sa procedură ce permite deschiderea focului în direcţia propriilor soldaţi.

“În cazul unei capturări, misiunea principală este să ne salvăm soldaţii din mîinile răpitorilor, chiar cu riscul rănirii soldaţilor în timpul operaţiunii. Armele uşoare pot fi folosite pentru a elimina adversarii sau pentru a-i opri. Dacă vehiculul sau răpitorii nu se opresc, ei pot fi atacaţi de lunetişti, chiar dacă soldaţii noştri ar putea fi atinşi. În orice caz, trebuie făcut totul pentru a opri vehiculul şi pentru a nu-i permite să scape”. Aceasta este ordinul al cărui mesaj subînţeles arată că, din punctul de vedere al armatei israeliene, este de preferat uciderea unui soldat decît capturarea lui.

Luarea unui soldat prizonier poate fi urmată de torturarea acestuia şi de situaţii în care guvernul israelian s-ar vedea nevoit să elibereze mii de prizonieri palestinieni în schimbul unui militar de-al său, cum s-a întîmplat în anul 1985, cînd 1.150 de palestinieni au fost eliberaţi pentru trei soldaţi israelieni, sau, mai recent, în 2011, cînd Israelul a eliberat 1.072 de palestinieni în schimbul caporalului Gilad Shalit.
Cît despre numele de cod “Hannibal”, conform articolului publicat în anul 2003 de Haaretz, acesta ar fi fost ales în mod aleator de un sistem informatic al armatei, dar unii susţin că el face aluzie la renumitul general din Cartagina care a preferat să se otrăvească decît să ajungă în mîinile romanilor.

Totuşi, protocolul a stîrnit numeroase critici în interiorul armatei israeliene, mai scrie Haaretz, care susţine că cel puţin un comandant a refuzat să dea un astfel de ordin soldaţilor săi, în timp ce în multe unităţi militare a stîrnit dezbateri aprinse asupra moralităţii. Un soldat ar fi cerut sfatul unui rabin, care i-ar fi răspuns că trebuie să refuze îndeplinirea unui asemenea ordin, iar alţii au cerut jurnaliştilor şi parlamentarilor să facă demersuri pentru modificarea sau abrogarea dispoziţiei.
Cotidianul israelian mai scrie că ordinul ar fi fost ulterior revizuit, menţionînd doar tragerea în cauciucurile vehiculului în care s-ar găsi soldatul luat prizonier, dar unii militari afirmă că l-au primit în varianta iniţială.
Portalul israelian Ynet a relatat chiar că un comandant de pe Platoul Golan ar fi dat o altă interpretare ordinului, el cerînd soldaţilor săi să se sinucidă prin detonarea unei grenade în cazul în care nu pot evita capturarea.

Haaretz mai scrie că, înaintea episodului de pe 1 august, protocolul Hannibal a fost activat în anul 2000, atunci cînd trei soldaţi israelieni au fost luaţi prizonieri de Hezbollah aproape de frontiera libaneză. Atunci, elicopterele israeliene au deschis deliberat focul asupra autoturismelor în care s-a estimat că s-ar găsi soldaţii. Ei au fost ucişi, dar nu se ştie dacă acest lucru s-a petrecut în timpul captivităţii sau în urma raidului.
De asemenea, potrivit unei afirmaţii a ministrului libanez al sănătăţii din anul 2011, alţi doi soldaţi israelieni şi-au pierdut viaţa în raidurile armatei statului evreu la scurt timp după ce au fost capturaţi de Hezbollah în iulie 2006, deşi corpurile lor neînsufleţite au fost predate abia în anul 2009.

Potrivit cotidianului Maariv, un alt caz a fost relatat de soldaţi israelieni, care afirmă că, în timpul războiului din Gaza din anii 2008-2009, o casă a fost bombardată deşi în interiorul ei se afla unul dintre colegii lor rănit de un combatant Hamas şi despre care superiorii lor credeau că va fi luat prizonier. Oficial, soldatul a murit în urma unui tir inamic.

Articole din aceeasi categorie