Stadiul oedipian, o perioadă tulburătoare

Conflictul oedipian a fost descris pentru prima dată de S. Freud în 1917. Este vorba despre complexul lui Oedip şi se referă la ataşamentul erotic al copilului faţă de părintele de sex opus. Este un fenomen natural în dezvoltarea copilului, care în condiţii normale este depăşit. După unii autori, apare numai în condiţiile anormale. Nedepăşit, poate fi sursa unor nevroze sau a homosexualităţii.

Imaginea despre cele două sexe este imprimată în conştiinţa copilului şi îl va influenţa pentru tot timpul vieţii. Această imagine joacă un rol important în ceea ce psihanaliştii numesc stadiu oedipian, pe care copiii îl traversează aproximativ de la 4 la 6 ani. În această perioadă, sentimentele faţă de fiecare dintre părinţi sunt ambivalente.

Astfel, băiatul îl simte pe tatăl lui ca pe cineva care îl împiedică şi pe care ar trebui să îl înlăture dar, în acelaşi timp, el îl iubeşte şi îl admiră. Dragostea lui exclusivă pentru mamă este nefericită, fiind interzisă.

Fetiţa, atrasă de tatăl ei, personaj dorit şi puternic, o iubeşte pe mama ei şi o respinge totodată, manifestându-şi ostilitatea faţă de ea, ori de câte ori are ocazia, simţindu-se rivalizată de aceasta. Pentru copil este o perioadă tulbure şi plină de coşmaruri. Cu toate acestea, copilul iese normal din această perioadă. Cum anume? Acceptând să se identifice cu părintele de acelaşi sex cu el. Astfel, imitându-l pe tatăl lui, băiatul va putea să spere că merită dragostea mamei. Tot astfel, fetiţa, va putea păstra într-o formă de iubire pură în raporturile cu tatăl. Din acest moment, imitaţia va avea un rol foarte important, atât în jocuri, cât şi în viaţa de zi cu zi. De exemplu, fetiţa vrea să facă mâncare să calce etc. Imaginea fiinţei iubite la care copilul a renunţat, va influenţa mai târziu pe cea a fiinţei de care se va lega din punct de vedere erotic. Dar această influenţă nu va fi excesivă, decât dacă stadiul oedipian prost „lichidat” l-a lăsat pe copil prea ataşat de părintele de sex opus. Atunci, imaginea acestui tată prea iubit, a acestei mame prea prezentă, va bloca posibilităţile de alegere ale adolescentului, sau, dacă va alege, căsnicia va eşua, pentru că va dori să-şi remodeleze partenerul după imaginea părintelui preferat.

Ana CRIŞAN

– psiholog –

Articole din aceeasi categorie