Conferinţe publice

Bogdan Petriceicu Haşdeu, profil enciclopedic

marţi 9 aprilie, 11. 00 * U. V. R., Bulevardul Eroilor 2

Încet, încet, din păcate, cărturari de mare ţinută intră într-un con de umbră. Nu se mai vorbeşte despre ei, nu se mai scriu pagini despre ei, de cărţi nici atâta. Au fost scoşi şi din manualele şcolare, ca şi cum nici nu ar fi existat.

Faptul că prof. Antonia Bodea îl readuce în memoria afectivă pe marele cărturar Bogdan Petriceicu Haşdeu, este un lucru admirabil, la care trebuie să luaţi parte şi încă în număr cât mai mare.

Bogdan Petriceicu Haşdeu (1838 – 1907) lasă României o moştenire culturală excepţională. Una care se valorifică în mai multe direcţii, de la istorie la filologie, de la literatură la publicistică.

Academicianul, enciclopedistul, juristul, lingvistul istoricul şi omul politic B. P. Haşdeu ne lasă moşteniri însemnate: Ioan Vodă cel Cumplit, Arhiva istorică a României, Istoria critică – istorie, Cuvente den bătrâni, Etymologicum Magnum Romaniae – filologie, Răzvan şi Vidra, Duduca Mamuca, Micuţa, Răposatul postelnic, Rosana – literatură, traduceri din Tristele lui Ovidiu,… Editează Revista literară şi ştiinţifică, Columna lui Traian, Revista nouă, Aghiuţă,… Este ales membru al Academiei Române în 1877.

Bogdan Petriceicu Haşdeu, una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române din toate timpurile, a impus stilul erudit, gustul pentru sinteze culturale ample. Nu în ultimul rând, rămâne enciclopedistul cu o cultură generală şi de specialitate fabuloase.

Conferinţa de marţi 9 aprilie, îl readuce în centrul atenţiei pe Bogdan Petriceicu Haşdeu. Un lucru excelent, cum excelent ar fi să fie sala plină.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

One Response to Conferinţe publice

  1. Aiurel

    Se scrie Hasdeu – cu „s”, nu cu „ș”. Dacă nu credeți, consultați o enciclopedie românească (oricare).