Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii solicită primăriei clujene oprirea lucrărilor de tăiere/toaletare din Parcul „Simion Bărnuţiu”

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii a Academiei Române solicită Primăriei Cluj-Napoca oprirea imediată a lucrărilor de tăiere/toaletare din Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, „pentru a se salva măcar ceea ce mai poate fi salvat”, şi, totodată, convocarea de urgenţă a unei comisii de specialişti, cu participarea unor personalităţi ştiinţifice recunoscute, „pentru a se decide modul în care ar trebui continuate lucrările din cadrul proiectului”.

„În prezent, ca urmare a lucrărilor executate, Parcul Central «Simion Bărnuţiu», un adevărat monument istoric al Clujului, cu o vechime de 150 ani, are un aspect dezolant. În majoritatea cazurilor s-a realizat o toaletare extrem de brutală a arborilor, care a sacrificat uneori pînă la 70-80% din coronament, depăşind cu mult procentajul reprezentat de ramurile uscate ce trebuie înlăturate şi chiar specificările din cadrul proiectului după care sînt executate lucrările. Este dificil de înţeles ce se urmăreşte prin modul în care se realizează acţiunile de toaletare agresivă şi prea puţin diferenţiată a arborilor, care încalcă multe recomandări din literatura de specialitate. Pe lîngă faptul că aspectul natural al arborilor toaletaţi a fost sacrificat, refacerea estetică a coronamentului acestora este improbabilă în anii următori, chiar şi cu intervenţii ulterioare de corecţie. Mai mult chiar, unii arbori toaletaţi brutal riscă să moară în viitorul apropiat, datorită piederii stabilităţii mecanice şi acţiunii dăunătorilor, chiar dacă, în urma unor solicitări repetate, s-au efectuat în ultimele zile tratamentele obligatorii în urma tăierilor” – se arată într-un memoriu adresat Primăriei Cluj-Napoca.

Semnatarii memoriului – dr. Dan Munteanu, membru corespondent al Academiei Române, preşedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, conf. dr. Cristina Dobrotă, decanul Facultăţii de Biologie şi Geologie a UBB şi prof. dr. Vasile Cristea, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” – consideră că situaţia la care s-a ajuns este „rezultatul lipsei de viziune şi profesionalism a beneficiarului şi executantului lucrărilor” (lucrările sînt executate „în principal de către angajaţii firmei SC Eco Garden SRL, în cadrul unui contract încheiat cu constructorul SC ACI Cluj-Napoca SA”, beneficiarul fiind Primăria Cluj-Napoca).

„Ne exprimăm surprinderea pentru faptul că aceste acţiuni sînt posibile într-un oraş universitar de anvergura municipiului Cluj-Napoca. Este regretabil că un asemenea proiect de amploare, care afectează major un monument istoric de referinţă al urbei, a fost demarat fără o dezbatere prealabilă în cadrul comunităţii locale şi fără consultarea unor specialişti clujeni reputaţi în domeniu, recunoscuţi ca atare de către comunitatea ştiinţifică” – se spune în memoriul adresat Primăriei Cluj-Napoca.

În acelaşi document, semnatarii îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că proiectul în discuţie presupune în continuare tăierea completă a unui număr ridicat de arbori, alături de reconfigurarea aleilor şi zonelor de acces, respectiv asfaltarea parcului. „Aceste acţiuni riscă să afecteze nu doar aspectul natural al acestuia, ci şi accesul la apă şi nutrienţi al arborilor rămaşi şi starea lor de vegetaţie. Din păcate, lucrările recente din Parcul Central sînt o continuare a acţiunilor agresive îndreptate asupra altor parcuri şi spaţii verzi din Cluj-Napoca” – acuză semnatarii memoriului.

În opinia acestora, menţinerea şi protejarea zonelor verzi din Cluj-Napoca ar trebui să reprezinte „un obiectiv major al Primăriei Municipiului”, care să aibă în vedere „exclusiv interesul public şi nu alte interese”.

Memoriul Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii vine după ce numeroşi cetăţeni ai municipiului Cluj-Napoca, asociaţii şi organizaţii cu profil social şi ecologic, oameni de ştiinţă etc. şi-au manifestat îngrijorarea şi dezaprobarea faţă de acţiunile de tăiere/toaletare a arborilor din Parcul Central „Simion Bărnuţiu”, desfăşurate în cadrul unui proiect de restaurare a parcului.

„Nemulţumirea generală faţă de lucrările executate pînă în prezent s-a concretizat în acţiuni de protest la faţa locului, plîngeri şi memorii adresate Primăriei, intervenţii pe teren şi în media ale unor reprezentanţi ai societăţii civile şi personalităţi ştiinţifice recunoscute. Primăria a răspuns acestor intervenţii invocînd constant faptul că lucrările în execuţie respectă legislaţia în vigoare, dispun de toate avizele necesare şi se desfăşoară pe baza unor proiecte realizate de către specialişti” – se mai arată în memoriu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie