Codurile penale, adoptate cu ajutorul UDMR

* Opoziţia vrea să le atace la Curtea Constituţională *

Proiectele de modificare a Codurilor Penale, aprobate în grabă de comisia specială condusă de Florin Iordache, au fost votate ieri şi de Camera Deputaţilor, după ce, iniţial, au trecut de Senat. Unele voci ale opoziţiei au acuzat că aceste modificări îi ajută în mod substanţial pe infractori şi au făcut apel la deputaţii UDMR şi minorităţi -fără sprijinul cărora codurile ar fi fost respinse- să nu voteze proiectele. Fără succes însă. Reprezentanţii Uniunii subliniază acum că au votat doar ceea ce a trecut de filtrul Curţii Constituţionale a României (CCR).

“UDMR a votat doar ceea ce a trecut de filtrul Curţii Constituţionale, aşa a fost şi săptămâna trecută la Senat. Eu nu am fost prezent în Parlament, din motive obiective, dar povestea aceasta … că se reduce termenul de prescripţie la abuzul în serviciu de la zece la opt ani şi ajută nu ştiu pe cine, este o propagandă care nu are o bază reală. Dacă vă uitaţi la abuzul în serviciu, latura obiectivă, infracţiunea, a rămas în forma veche, deci nu s-a modificat nimic. Iniţial, UDMR nu a votat Codul Penal, numai Codul de Procedură Penală, tocmai din cauza abuzului în serviciu, unde unii au vrut să modifice latura obiectivă a infracţiunii. Deci, în opinia noastră, UDMR a votat doar ce a trecut de filtrul Curţii Constituţionale. A fost o singură chestiune cu care nu am fost de acord, dar totuşi UDMR a votat -dezincriminarea neglijenţei în serviciu. În rest, în ce priveşte problema reducerii termenului de prescripţie de la zece la opt ani, dacă vă uitaţi la abuzul în serviciu, pedeapsa este de la trei sau patru ani până la şapte ani. Deci prescripţia infracţiunii este cu an mai mult decât pedeapsa care se poate aplica. Abuzul în serviciu nu este o infracţiune complicată, deci opt ani sunt suficienţi ca organele de urmărire penală să ancheteze o asemenea infracţiune, în opinia mea”, a explicat deputatul Csoma Botond, liderul UDMR Cluj. 

În acelaşi timp, reprezentanţii PSD susţin că votul de ieri a fost “un lucru bun”, iar opoziţia nu face altceva decât să dezinformeze.

“Cele două legi privind Codul Penal şi cel de Procedură Penală au fost elaborate în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, legile au fost reexaminate, iar noi, social democraţii am eliminat toate articolele care au fost declarate iniţial neconstituţionale. Este foarte multă dezinformare din partea opoziţiei pe această temă. Eu cred că am făcut un lucru bun”, a declarat deputatul PSD Cornel Itu. 

În schimb, PNL, USR şi PMP au criticat modificările aduse Codurilor penale şi au anunţat că le vor contesta din nou la CCR.

“Vom contesta la CCR modificările aduse, există acest instrument pe care îl putem folosi. Am votat împotrivă atât în plen, cât şi în comisii. Vă dau un exemplu de ce: la Codul de Procedură Penală, în ce priveşte martorii, ca să fie puşi sub protecţie, ei şi familiile lor, trebuie să existe probe efective în acest sens, şi anume că sunt ameninţaţi, deci va fi mult mai greu să fie puşi în programul de protecţie. Aceasta înseamnă că va fi mult mai greu de protejat un martor într-un dosar. E foarte important un martor într-un dosar şi nu mă refer numai la fapte de corupţie, ci mă refer, de exemplu, la fapte cu violenţă sau trafic de carne vie sau droguri. Dacă nu sunt protejaţi, nu mai vin să depună mărturie şi nu mai pot fi prinşi infractorii. E un exemplu care va afecta pe viitor actul de justiţie(…).Au fost făcute modificări în scopul de a ajuta anumite cauze aflate pe rol, nu are rost să ne ascundem după deget”, a declarat la rândul său, deputatul PNL Sorin Moldovan.

Anca M. Colibăşanu

Articole din aceeasi categorie